Мед Атлант

На Франківщині упорядковано могилу Опанаса Заливахи

На Івано-Франківщині впорядкували могилу видатного художника Опанаса Заливахи.

На кладовищі в Дем’яновому лазу встановлено надмогильний пам`ятний знак на могилі Опанаса Заливахи.

“Міська ритуальна служба” відновлено могилу художника за наказом керівнивництва міста.

Результатом роботи поділився на своїй фейсбук-сторінці Руслан Марцінків, мер Івано-Франківська. На світлині показано, якою могила була раніше та якою стала.

Фото взяте зі сторінки мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Довідка. 

Опанас Заливаха народився 26 листопада 1925 року в селі Гусинка Куп’янського району, нині Харківська область. – живописець, графік, скульптор і кераміст. Закінчив у 1960 році  інститут живопису, скульптури та архітектури у Ленінграді (нині С.-Петербург).

Активний учасник руху шістдесятників. Заарештований у серпні 1965 року і засуджений до 5-ти років таборів суворого режиму за антирадянську пропаганду й агітацію. Покарання відбував у мордовському таборі № 11, де таємно виконав десятки екслібрисів, вітальних листівок, ескізів тематичних композицій, плакатів із зображенням Т. Шевченка (для святкування в таборі). У 1970 році повернувся до Івано-Франківська. Лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1995), премії ім. В. Стуса (1989). Заслужений художник України (1999). Член Національної спілки художників України  (1989). Помер  24 квітня 2007 року в Івано-Франківську.

Читайте також: Найкраще з найгіршого. Роздуми про Опанаса Заливаху

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...