Мед Атлант

У тисменичанській амбулаторії розлилася ртуть

У Тисменичанах в амбулаторії розлилася ртуть.

Як повідомляє Управління ДСНС в Івано-Франківській області, 11 жовтня о 12:52 у селі Тисменичани Надвірнянського району в амбулаторії розлилася ртуть.

Рятувальники Державної пожежно-рятувальної частини №11 провели заходи з демеркуризації місця розлитої ртуті з медичного термометра в приміщенні місцевої амбулаторії.

Всього зібрано близько одного граму ртуті.

Довідка.

Ртуть – метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. Температура плавлення – 38,870С. З підвищенням температури випаровування ртуті збільшується. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні.

З попаданням до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється та залишається там на все життя.

Встановлено максимально припустиму концентрацію парів ртуті: для житлових, дошкільних, учбових і робочих приміщень – 0,0003 мг/м3; для виробничих приміщень – 0,0017 мг/м3. Концентрація парів ртуті в повітрі понад 0,2 мг/м3 викликає гостре отруєння організму людини.

Симптоми гострого отруєння проявляються через 8-24 години: починається загальна слабкість, головна біль та підвищується температура; згодом – болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна.

Хронічне отруєння є наслідком вдихання малих концентрацій парів ртуті протягом тривалого часу. Ознаками такого отруєння є: зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам’яті і головна біль; в окремих випадках можливі катаральні прояви з боку верхніх дихальних шляхів, кровотечі ясен, легке тремтіння рук та розлад шлунку. Тривалий час ніяких ознак може й не бути, але потім поступово підвищується стомлюваність, слабкість, сонливість; з’являються – головна біль, апатія й емоційна нестійкість; порушується мовлення, тремтять руки, повіки, а у важких випадках – ноги і все тіло. Ртуть уражає нервову систему, а довгий вплив її викликає навіть божевілля, інформує ДСНС.

Читайте також: Двоє закарпатських бійців АТО загинуло через вибухівку

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...