Мед Атлант

МОЗ визначило причини високої захворюваності на кір на Прикарпатті

МОЗ визначило причини високої захворюваності на кір на Прикарпатті.

Як раніше інформувало МІСТО, у школі на Рожнятівщині продовжили карантин до 21 жовтня через захворювання на кір.

У селі Петранка Рожнятівського району, в ідповідно до розпорядження Рожнятівської РДА від 16.10.2018 №278 у школі призупинили навчання до 21 жовтня. Мета карантину – ефективна протидія поширення захворювання на кір серед учнів в ЗОШ.

Комісія МОЗ України з розслідування спалаху провела перевірку у селі Петранка Івано-Франківської області, де захворіли 53 дітей віком від 5 до 13 років. Причиною спалаху кору стала низка грубих порушень, які у терміновому порядку має виправити департамент охорони здоров’я області, зазначено на сайті Міністерства.

Із 53 дітей, які захворіли кором, 43 проходять лікування в місцевій амбулаторії, а 10 були госпіталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні  у стані середньої важкості для стаціонарного лікування. Станом на сьогодні, 8 дітей уже виписано зі стаціонару.

За висновком комісії причиною спалаху кору в селі Петранка на Івано-Франківщині стали:

  1. наявність великого числа дітей, які не були вакциновані у попередні роки і не були включені у план вакцинації, як це рекомендував зробити Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України;
  2. відключення електроенергії (КНП “Центр первинної медичної допомоги” АЗПСМ с. Петранка альтернативними джерелами електроенергії не забезпечений), що могло вплинути на якість вакцин, які зберігалися в холодильниках закладу;
  3. порушення правил проведення профілактичних щеплень медичними працівниками та техніки введення імунобіологічних препаратів.

За результатами перевірки МОЗ України зобов’язало Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА терміново вжити заходів для усунення недоліків в “Центрі первинної медичної допомоги” АЗПСМ с. Петранка, зокрема:

  • негайно взяти на облік усіх дітей, які пропустили щеплення за Календарем, і провести відповідні щеплення;
  • налагодити ефективне зберігання вакцин із дотриманням холодового ланцюга (за підтримки місцевої влади забезпечити альтернативні джерела електропостачання на випадок відключення електроенергії);
  • організувати додаткове навчання для фахівців, які проводять щеплення;
  • налагодити систему обліку проведення щеплень і посилити виконавчу дисципліну щодо дотримання вимог ведення медичної документації.

Читайте також: Рівень захворюваності на кір на Прикарпатті стабільно високий

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...