Мед Атлант

Шкідливіше за діабет та куріння: Малорухливий спосіб життя вбиває

Вчені зазначають, що малорухливий спосіб життя наближає смерть у багато разів швидше, ніж діабет, куріння або високий артеріальних тиск. Такий висновок зробили у клініці Клівленда.

Протягом 13 років вчені аналізували систему кровообігу й дихальні функції більше 122 тисяч учасників дослідження, що були розділені на п’ять груп: від зовсім неспортивних до учасників з високою спортивною підготовкою. В ході дослідження з’ясувалося, що у тих хто веде малорухливий спосіб життя, ризик передчасної смерті підвищується у п’ять разів. Це більше, ніж у тих, хто має діабет  або курить, – інформує Politeka

Українцям, які ведуть малорухливий спосіб життя, дала поради, як не нашкодити своєму здоров’ю виконуюча обов’язки міністр охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуку:

  • Змінюйте маршрут на роботу чи навпаки. Прогулюйтесь чи проїжджайте велосипедом хоча б частину шляху. Ви можете вийти раніше на декілька зупинок чи припаркувати авто трохи далі від офісу.
  • Припиняйте сидіння кожні 30 хвилин. Не чекайте, поки у вас виникне дискомфорт, біль в спині чи м’язовий спазм. Просто встаньте з-за столу і потягніться. Щоб не забувати робити активну перерву, використовуйте таймер на телефоні чи іншому гаджеті.
  •  Звертайте увагу на позицію, в якій ви сидите. Намагайтесь не перевантажувати хребет, нахиляючись занадто сильно до чи далеко від монітора. Оптимальна позиція – екран на рівні очей, обидві ноги вільно стоять на підлозі, грудна клітина відкрита. Також не перехрещуйте ноги, це може перешкоджати нормальному кровообігу. Якщо пишете, то передпліччя має залишатись на столі.
  • Використовуйте кожну можливість для додаткової активності. Розмовляйте телефоном стоячи, підіймайтесь сходами замість ліфта, ходіть пішки по ескалатору, обговорюйте ідеї з колегами під час прогулянки.

Головне фото ілюстративне

Читайте також: У Калуші провели навчання щодо дій при виявленні радіоактивних та хімічних речовин

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...