Мед Атлант

Банки чи “баньки”? Як зберігають гроші депутати міської ради Івано-Франківська

 

Індивідуальні банківські сейфи, ячейки, банки і навіть “баньки” – депутати міської ради Івано-Франківська по-різному леліють свої заощадження. Тільки третина з них живе від зарплати до зарплати і не має ні гривні збережень. А найтугіші гаманці – у членів фракцій БПП та “Самопоміч”.

“Банька” улюблений сховок для депутатських коштів?

Майже третина депутатського корпусу зберігає свої заощадження у “баньці”. Схоже, найменше довіряє банківським установам фракція “УКРОПу” (при аналізі використані декларації за 2017 рік): 4 з 5 “укропівців” (або 80%) зберігають кошти готівкою. При цьому лідером у фракції за кількістю готівки є депутат Віталій Мерінов – у нього на двох із дружиною 750 тис. грн та $30 тис.

У зв’язку з непевною ситуацією у банківській сфері – банкрутством значної частини банків за останні роки, все-таки прийняли з дружиною рішення зберігати кошти готівкою. До того ж, завжди маю можливість швидко ними користуватись. До прикладу, оплачую поїздки вихованців спортивного клубу “СПЗ” на змагання, збори (опісля ці кошти повертаються з відповідних управлінь чи від меценатів), – пояснив у коментарі “МІСТУ” депутат.

Цікаво, що збережень у депутата на більшу суму, ніж, за деклараціями, він із сім’єю заробив з 2014 року. Торік Віталій Мерінов, крім грошового забезпечення військовослужбовця та зарплати у ДЮШ олімпійського резерву, отримував ще й стипендію голови Івано-Франківської ОДА та обласної ради. Такі стипендії у розмірі 1000 грн на місяць у 2017 році отримали 17 учасників АТО, які навчаються у вишах.

Аналогічна ситуація й у фракції “Батьківщини”: 3 з 4 депутатів (або 75%) зберігають заощадження у готівці. Найбільші заощадження – у депутата фракції Стефана Магаса: на двох із дружиною вони зберігають “під матрацом” $90 тис. Трохи менше готівкових збережень – у голови фракції Руслана Терешка: депутат задекларував 270 тис. грн та $50 тис. Але третім особам (не зазначеним у декларації) пан Терешко позичив $150 тис. та 50 тис. євро.

Абсолютним лідером за сумою готівкових коштів є депутат із фракції БПП “Солідарність” Степан Руднянин – він зберігає готівкою понад 4 млн грн.

Виключно готівкою зберігають заощадження і майже третина депутатів фракції ВО “Свобода” Івано-Франківської міської ради. Найбільшу суму готівки задекларував депутат Роман Харук – у подружжя на двох 600 тис. грн, $45 тис. та 25 тис. євро.

Абсолютним лідером за сумою готівкових коштів є депутат із фракції БПП “Солідарність” Степан Руднянин – він зберігає готівкою понад 4 млн грн. Причому, виключно у національній валюті.

Ukrainian hryvnia and American’s dollars with a piggy bank and magnifying glass, soft focus background

Довіряю українській гривні, і наразі це принципова позиція, – зазначив депутат у коментарі “МІСТУ“.

Окрім нього, українській гривні безмежно довіряють ще четверо депутатів міської ради: Мар’ян Вагилевич зі “Свободи”, Сергій Гаєвський з “УКРОПу”, Ірина Кулинич та Олександра Федорук із “Самопомочі”. Тобто, лише приблизно восьма частина депутатського корпусу зберігає усі свої заощадження у гривні. При цьому у 80% випадків – готівкою.

Так, українці ще не повністю повірили банкам після “банкопаду” і багато тримають “під матрацами”, – розповідає головний експерт групи “реформа фінансового сектору” Реанімаційного пакету реформ Руслан Чорний. – Але поступово гроші повертаються в банківську систему. Це видно з рахунків банків та зі звільнення банківських сейфів (після революції кілька років усі депозитарії були заповнені і вільних комірок не було). А загалом, за нашими підрахунками, не менш як $70 млрд різної валюти знаходяться у готівці в нашого населення. Ці гроші виводилися з банківської системи не один рік, і ними фінансується оборот наркотиків, зброї та тіньова економіка.

Є депутати, які, навпаки, не мають жодної довіри до української гривні і заощаджують гроші тільки у валюті. Таких удвічі більше: 10 із 41 депутата міської ради зберігають кошти лише у доларах або євро.

Я завжди рекомендую людям зберігати гроші в тій валюті, в якій будуть їх використовувати. Якщо ви збираєте на купівлю валютного активу, то, звичайно, накопичуйте валюту. Але якщо будете тратити гривню, то краще покладіть на депозит, де ставки перевищують інфляцію (депозит у валюті в деяких банках уже 0,01%). Тому що на конвертації туди і назад ви втратите більше, ніж на курсовій різниці. Населення ніколи не вигравало на валютному арбітражу, це можуть робити професіонали, які нічим іншим більше не займаються, – каже Руслан Чорний.

Банки не в пріоритеті

Лише 8 із 41 (або приблизно п’ята частина) депутатів міської ради зберігають гроші на рахунках у банках. Навмисне чи випадково, але таку форму “консервації” коштів депутати ігнорують просто-таки фракціями. Приміром, жоден депутат із “УКРОПу” в декларації не зазначив про кошти на банківських рахунках. Не мають грошей на рахунках ні депутати від “Батьківщини”, ні позафракційні. Із 14 “свободівців” лише секретар міської ради Оксана Савчук зберігає заощадження на рахунку в банку. А от найбільше депутатів, які тримають збережене на банківських рахунках, – із фракції БПП “Солідарність”: більш як половина фракції має там кошти, проте зберігає їх лише в національній валюті.

А от для валютних заощаджень депутати використовують більш надійні механізми – індивідуальний банківський сейф та банківську ячейку. Головною перевагою банківських депозитних комірок є те, що при банкрутстві банку повноправним хазяїном вмісту комірки залишається її орендар.

ТОП-3 депутатів міської ради за сумою збережень у валюті

  1. Рекордну суму валюти зберігає у банківській ячейці депутат від “Самопомочі” Петро Гречанюк: 455 000 євро та $425 000. Дружина депутата Світлана Бритвак зберігає у банківській ячейці$50 000. Згідно з декларацією, вона значиться власницею ТОВ БК “Ростока”, а сам депутат – головою ТОВ “ЖЕБВП “МЖК Експрес-24″”. Цікаво, що у 2015 році депутат зазначив дохід у розмірі 52 тис. грн.
  2. Депутат від БПП Володимир Балагура тримає у банківській ячейці 110 000 євро та $217 000. І ще понад 3500 тис. євро – на рахунку у банку. А от його дружина накопичує кошти практично тільки у гривні – лише 140 євро має на банківському рахунку. Володимира Балагуру вважають неформальним лідером групи забудовників у міській раді (всередині фракції БПП “Солідарність”). У депутата – будівельний бізнес: його дружина є власницею ПП “Гаразд-України Буд”, а сам він зазначений у декларації як комерційний директор ПП “Будівельна компанія “Ярковиця”.
  3. Депутат від БПП Володимир Яблонь зберігає в індивідуальному банківському сейфі 45 000 євро, $50 500 та 41 400 канадських доларів. Це єдиний такий випадок у депутатському корпусі: жодних інших “нетрадиційних” збережень народні обранці івано-франківської громади не роблять. Володимир Яблонь значиться виконавчим директором ТзОВ “Дем’янів-К”.

Вам грошей позичити?

Позичати своїм фірмам – звична практика для депутатів міської ради.

Наприклад, голова фракції ВО “Свобода” Роман Онуфріїв торік позичив понад 1 млнгрнТзОВ “Місто НВ”. Співвласником цієї фірми є його дружина, що також позичила своїй фірмі 1,7 млн грн. Позику ТзОВ “Місто НВ” у розмірі майже 600 тис. грн надав і другий співвласник, депутат міської ради Петро Гавриш. Обох депутатів, окрім партійної приналежності та бізнесу, поєднує ще одна спільна справа – вони обоє є партійними донорами та щорічно роблять внески до партійної каси: у 2017 році – майже по 50 тис. грн, а в 2016 році їхні внески були більш ніж удвічі вищими.

Не кладе, а бере з партійної каси депутат від БПП Володимир Кушнір. Принаймні, за декларацією депутат отримує заробітну плату за основним місцем роботи в Івано-Франківській територіальній організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність””. Торік його зарплата тут склала майже 150 тис. грн.

Лише 8 із 41 депутатів міської ради зберігають гроші на рахунках у банках. Навмисне чи випадково, але таку форму “консервації” коштів депутати ігнорують просто-таки фракціями

Володимир Кушнір грошей нікому не позичав, а навпаки – взяв позику сам. Щоправда, швидше за все, у свого партнера по бізнесу.

Гроші у борг, переважно юридичним особам, надали 22% депутатів із фракції ВО “Свобода”, 44% депутатів від БПП “Солідарність”, 40% депутатів від “УКРОПу”. Ще по одному депутату – від “Самопомочі” та “Батьківщини”.

Лідером за кількістю позичених коштів є депутат міської ради від БПП Сергій Палійчук – він надав у борг $425 000 (станом на 23 серпня – приблизно 11,8 млнгрн). Проте, кому позичив кошти, депутат у декларації не вказав.

Цю суму я позичив своїм партнерам. Колишнім і теперішнім. На різні справи, для розвитку їхнього бізнесу, – розповів ГО “Центр Політичних Студій” Сергій Палійчук.

Ukrainian five hundred banknots in the jar on black background

Трохи відстає від Палійчука його колега по фракції Микола Ковальчук – він позичав кошти у доларах та гривні, загалом майже 10 млн грн. Здебільшого це були позики фірмам, у яких депутат значиться як власник або співвласник.

Третій у рейтингу – депутат від “Самопомочі” Петро Гречанюк, який позичив третім особам 8 млн грн.

Цікавий вид боргового зобов’язання зазначений у декларації “свободівця” Сергія Абрам’яка – право вимоги боргу у розмірі $357 393 (у межах 8,5 млнгрн за курсом долара 2016 року), яке з’явилося у декларації депутата у 2016 році. Цікаво, що з 2014 до 2016 року сукупний сімейний дохід депутата склав близько 1 млн грн.

Ні гривні за душею?

Приблизно третина депутатського корпусу взагалі не має заощаджень. При цьому є депутати, які справді декларують лише зарплату і жодної відкладеної гривні, а є такі, що мають немалий дохід, але усі гроші в них “працюють”.

Приміром, депутати Андрій Грималюк, Маріанна Продан, Андрій Строїч із фракції ВО “Свобода”, Петро Шкутяк та Андріан Волгін від БПП “Солідарність”, Ігор Корсун від “Самопомочі”, Василь Ревчук від ВО “Батьківщина” та позафракційні Галина Куницька й Ігор Саварин у своїх деклараціях як дохід здебільшого зазначали зарплату, пенсію чи матеріальну допомогу. І жодних збережень.

Лідером за кількістю позичених коштів є депутат міської ради від БПП Сергій Палійчук – він надав у борг $425 000. Проте, кому позичив кошти, депутат у декларації не вказав

А от, наприклад, Олег Капустяк зі “Свободи” отримав дохід понад 1,3 млнгрн, але при цьому нічого не відклав “на чорний день”. Микола Ковальчук позичив іншим майже 10 млнгрн, але заощаджень не задекларував. Як і “укропівець” Дмитро Чміль, котрий не має збережень, але позичив іншим майже 85 тис. грн.

 

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 20.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...