Мед Атлант

Коломийський храм може стати пам’яткою ЮНЕСКО

Уродженець Прикарпаття Андрій Іванчук пообіцяв, що докладе максимум зусиль, щоб Благовіщенська церква у Коломиї потрапила до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква Благовіщення збудована 1587 року. Храм належить до пам’яток архітектури національного значення області і є одним з найкращих зразків гуцульського сакрального будівництва.

Храм унікальний тим, що у ньому були образи, які намалював відомий український художник ХІХ ст. Теофіл Копистинський, а також церковні стародруки, що поруч є дзвіниця з 1578 р., символічна стрілецька могила та давній коломийський цвинтар.

Про це повідомляє прес-служба Коломийської єпархії УГКЦ.

Коломия має унікальну церкву, найстарішу, напевне, в області. Вона є пам’яткою архітектури Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але, за статутними документами ЮНЕСКО, така пам’ятка повинна бути занесена до каталогу. Церква збудована без жодного цвяха, вона повністю дерев’яна і це її родзинка, – зазначив Андрій Іванчук.

Отець Андрій Танасійчук, настоятель храму, розповів, чому важливо, щоб церква стала пам’яткою ЮНЕСКО.

Ми ввійшли в історію, ми зараз творимо історію і зобов’язані передати її наступним поколінням. Потрібно дійсно докласти багато матеріальних зусиль. Добре, що є люди, які це готові зробити. Важливо, щоб не тільки була церква як матеріальна будівля, гарно збережена, а так само, щоб вона була намолена. А це є найдавніша будівля в Коломиї, – зазначив священик.

Читайте також: На Прикарпатті освятили 33-метровий храм

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...