Мед Атлант

Прикарпатське лісове господарство перше в Україні ініціювало процес заповідання пралісів

9 листопада лісівники, науковці та представники Всесвітнього фонду природи WWF в Україні підписали клопотання про створення пралісових пам’яток природи у ДП «Болехівське лісове господарство».

Підставою для створення пралісової пам’ятки є висновок про відповідність певної ділянки лісу критеріям пралісів, квазі-пралісів чи природних лісів. Болехівський лісгосп першим подав висновок про надання відповідного статусу лісам на площі у майже півтораста гектарів. Решта держлісгоспів Івано-Франківщини незабаром теж узаконять праліси на своїх територіях. Підготовка необхідних документів вже завершується. Наступним кроком стане подання клопотання в обласне управління екології Івано-Франківської ОДА та передача на голосування до обласної ради.

Це вперше в Україні відбувається застосування пакету правових актів про праліси, розробленого та прийнятого на виконання вимог Карпатської конвенції. Завершується робота, розпочата більше 10 років тому і яка є результатом спільних зусиль науковців та практиків у сфері лісівництва й охорони природи, співпраці Держлісагентства, Мінприроди, міжнародних та українських природоохоронних організацій. Те, що Івано-Франківське управління першим ініціювало процес заповідання пралісів, є прецедентом. Ми вітаємо такий крок і сподіваємося що Закарпатське та Чернівецьке обласні управління підхоплять цю ініціативу, — наголосив спеціаліст з охорони лісів WWF в Україні Тарас Ямелинець.

У 2017 році Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат». Цей закон забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, проїзд транспорту, випасання худоби, промислову заготівлю недеревинних лісових продуктів. Також цим документом вводиться адміністративна відповідальність за порушення вимог охорони природніх лісів, пралісів, квазі-пралісів та вносяться зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.

Площа пралісів на Прикарпатті охоплює 11 тис. гектарів. Держлісагентство ще з січня 2018 року наклало тимчасовий мораторій на будь-які рубки на ділянках, ідентифікованих WWF як праліси чи квазі-праліси, до прийняття офіційного рішення про статус кожної із них. Лісівники Прикарпаття чітко дотримуються цих вимог. Сьогодні ми підготували клопотання про створення пралісових пам’яток природи у ДП «Болехівське лісове господарство». Підписання меморандуму свідчить про те, що лісівники Прикарпаття підтримують збереження пралісів та вболівають за їх збереження для майбутніх поколінь, — зауважив начальник Івано-Франківського управління Руслан Осташук.

 

Читайте також: На Прикарпатті судитимуть трьох косівчан, які займалися незаконною вирубкою лісу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...