Мед Атлант

Боротьба за “Маєток Святого Миколая”: на Прикарпатті незаконно захоплюють рекреаційний комплекс

На Прикарпатті намагаються незаконно захопити рекреаційний комплекс.

Про це повідомив виконуючий обов’язки директора НПП “Гуцульщина”, в склад якого входить “Маєток Святого Миколая”, Юрій Стефурак.

За його словами, працівники Пістинської сільської ради незаконно захоплюють рекреаційний комплекс.

Негативний вплив на діяльність НПП «Гуцульщина» загалом, так і «Маєтку Святого Миколая», зокрема, має безпідставне втручання Пістинської сільської ради на чолі із головою – Тарасом Бейсюком, керівниками ДП “Кутське лісове господарство” – Андрія Ониська, Петра Іванишина, Петра Пліхтяка. Сільська рада приймає незаконні рішення, що відміняють Укази Президента та Постанови Кабінету Міністрів і намагається рейдерським способом захопити територію парку і в тому числі Маєтку, – повідомляє Юрій Стефурак.

Рішенням вісімнадцятої сесії сьомого скликання Пістинської сільської ради призначено Івана Гродюка керівником підрозділу рекреації Пістинського комунального лісового господарства, якому доручило займатися розбудовою туристично мистецького комплексу “Маєток Святого Миколая” і здійснити підготовчі роботи до проведення фестивалю “Різдвяна іграшка” (прим. назва взята із рішення сільської ради).

Про свої рішення голова сільради заявив на сесії Косівської районної ради 15 листопада.

У повідомленні йдеться про те, що 19 листопада Іван Гродюк з’явився до керівництва Парку з вимогою забезпечити йому безперешкодний доступ до всіх споруд, що розташовані на території Маєтку, а також заявив, що в подальшому виконання робіт та проведення заходів на території Маєтку необхідно узгоджувати із ним. В разі невиконання він змушений буде заборонити будь-яку діяльність працівників НПП “Гуцульщина” на території Маєтку.

Аргументує таку діяльність Пістинська сільська рада тим, що земельна ділянка 0,5 га знаходиться у її комунальній власності. Відповідно, споруди, що розташовані на цій ділянці, які введені в експлуатацію розпорядженням Косівської РДА, сільська рада вважає теж їх власністю. Хоча, яким чином територія природо-заповідного фонду могла опинитися у комунальній власності Пістинської сільської ради – необхідно з’ясувати. 19 листопада на нараді з керівниками Косівської влади та природоохоронних органів, сільський голова Пістиня зазначив, що найважливіше для них – це зайняти Світлицю Святого Миколая, розмістити тут касовий апарат і отримувати кошти за відвідини Маєтку, а працівники Парку і далі можуть виконувати свою роботу. Адже, набагато легше привласнити собі широковідомий бренд, ніж створити щось власними силами, – ідеться в повідомленні.

Про наміри незаконного захоплення будівель та території керівництво Маєтку офіційно повідомило поліцію, прокуратуру та СБУ у Косівському районі.

20 листопада о 10 годині Тарас Бейсюк, Іван Гродюк та працівники сільської ради зайняли будівлю Світлиці Святого Миколая та почали проводити інвентаризацію і передачу тимчасових споруд та майна Парку на баланс комунального підприємства, а також виносити межі ділянки в натуру.

Сільський голова у грубій формі виказував свої наміри керівництву та працівникам Парку. Ми були змушені викликати наряд поліції для припинення протизаконних дій. Однак, приїзд поліції особливо не вплинув на правопорушників, представники сільської ради пообіцяли продовжити свої злочинні дії наступного дня. Звертаємося до влади, правоохоронних органів, духовенства, громадськості та всіх свідомих людей захистити благі наміри працівників парку. Тільки від наших спільних дій залежить, чи бути Маєтку Святого Миколая Національного природного Парку “Гуцульщина” рекреаційною візитівкою Косівщини?… Пасивне спостереження за протиправними діями вище згаданих осіб ставить під сумнів розвиток та існування перспективного проекту для району і найперше для жителів села Пістинь, негативно впливає на імідж району, ганьбить ім’я Святого Миколая Чудотворця, – додає Стефурак.

У Пістинській сільській раді на телефонні дзвінки ніхто не відповідає. МІСТО й надалі слідкуватиме за ситуацією.

Довідково:

На території Національного природного парку «Гуцульщина» ще з 2002 року реалізується проект «Туристично-рекреаційний комплекс «Маєток Святого Миколая».

Спочатку проект втілювався в життя на ентузіазмі працівників парку, які в співпраці з багатьма органами та людьми робили для дітей свято, дарували їм радість, а найголовніше – навчали їх бути щирими, чесними, працьовитими, слухняними, виявляти повагу до старших.  Пізніше, за наказом директора НПП «Гуцульщина» №95 від 17 грудня 2003 року в структурі Парку створено виробничий рекреаційний підрозділ «Туристичний комплекс «Маєток Святого Миколая», затверджено Положення і склад Ради, – повідомляє Юрій Стефурак.

Проект було підтримано у 2006 році – Президентом України (Указ №481 від 06.06.06р.), а у 2007 році Кабінет Міністрів України (Постанова № 768 від 23.05.2007) затвердив Державну програму збереження, відродження і розвитку народних художніх промислів на період до 2010 року, в якій пунктом 17 передбачено створення Туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая» на території Національного природного парку «Гуцульщина».

На сьогодні, “Маєток Святого Миколая” найбільший рекреаційний об’єкт у структурі НПП «Гуцульщина», що виконує не тільки рекреаційні, а й виховні, духовно-екологічні та спортивно-оздоровчі функції. Впродовж року в Маєтку Святого Миколая організовуються і проводяться багато цікавих заходів.

Зокрема, починаючи з 2011 року 19 грудня проводиться районний фестиваль «Новорічно-різдвяної іграшки», з метою вивчення і збереження традицій, звичаїв, обрядів гуцульського краю та українського народу. Фестиваль організовується разом з Косівською РДА та районною радою і традиційно збирає не тільки представників Косівщини, але й відвідувачів з різних куточків України. Цьогоріч, 19 грудня, відбудеться вже VIII фестиваль, – повідомляє виконуючий обов’язків.

19 травня 2018 року НПП «Гуцульщина» спільно із іміджевою програмою «Таланти третього тисячоліття» та місцевою владою проведено І Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної творчості «На святого Миколая творча іскорка палає», в якому взяли участь понад сто колективів обдарованих дітей. На завершення фестивалю було запалено символічну Миколаївську ватру, як символ творчої іскорки молодого покоління, яка не має права згасати, а рівно через рік знову запалати на ІІ-му Всеукраїнському фестивалі обдарованої молоді в «Маєтку Святого Миколая». Маємо надію на довгу історію даного фестивалю.

Також, у період Різдва та Великодня у Маєтку відбуваються свята коляди, вертепу, писанки та багато інших тематичних конкурсів і заходів. Проходять тут і різноманітні конференції, семінари, зустрічі з відомими людьми та інші заходи з питань мистецтва й культури, освіти й науки, збереження довкілля.

З метою подальшого розвитку Туристично-мистецького комплексу Маєток Святого Миколая, на його базі у 2018 році створено Рекреаційно-виховний відділ, еколого-просвітницький центр «Маєток Святого Миколая», що дало змогу зосередити роботу на розширенні діяльності та вдосконаленні інфраструктури Маєтку, залучити значно більшу кількості відвідувачів, розвитку їх загальоноосвітнього, природничого і краєзнавчого світогляду, формуванню позитивного іміджу НПП «Гуцульщина», села Пістинь і Косівщини загалом.  Маєток отримав не тільки всеукраїнське, а й міжнародне визнання.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...