Мед Атлант

Собор святого архистратига Михаїла: день перемоги над темними силами

21 листопада, кожного року традиційно відзначають Михайлів день. Часто саме в ці дні випадає перший сніг, тому в народі і кажуть: “Михайло на білому коні прискакав”. І тут, як бачимо, народні прикмети не підвели.

Ще з давніх часів святого Михаїла вважали охоронцем, патроном. Саме тому його завжди зображали на стародавніх гербах Києва. Також символ Михаїла присутній і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах.

Образ святого став для людей своєрідним уособленням перемоги над темними силами. Люди часто кажуть, що коли гримить грім – то святий Михайло бореться з чортами.

Всього через тиждень після Михайла розпочинається 40-денний піст. Люди чекають Різдво.

В цей день на куті стола потрібно ставити ікону Михаїла та маленького домовичка. Вся родина сідає до столу та пригощається холодцем з яловичини або свинини, який має першим покуштувати голова сім’ї. Потім, по традиції, першим мають пригостити почесного гостя – святого Михайла, а домовика частують кашою.

Також гостей частували відваром з семи трав. Жінки запікали пиріг в який ховали монету. Якщо її знаходила неодружена дівчина – наступного року мала вийти заміж, а якщо хлопець, то його чекала удача. Якщо ж монетку знайшла одружена жінка – в скорому часі її родину чекало поповнення, а якщо чоловік – то багатство.

Якщо ж неодружена дівчина не знаходила монетку, але дуже хотіла вийти заміж, то сама пекла пиріг та приносила її до ікону Михаїла. Таким чином вона просила допомоги у святого і вже в скорому часі у неї з’являвся наречений.

Не варто також забувати про дітей. Малечу потрібно частувати медом та фруктами, щоб вони були щасливими та здоровими.

Окрім численних повір’їв також існує багато легенд пов’язаних із життям Михаїла.

В одній з них розповідається про те, як чорт намагався сховатися від архистратига Михаїла. З часом частина легенди навіть стала приказкою для сьогодення. Розповідають, ніби-то коли чорт хотів сховатися від святого, то почав називати предмети, за якими його не можна було б дістати. Серед всіх перелічених речей була й людина. Архистратиг Михайло відповів чорту, що в цьому разі людину він уб’є та дасть їй царство небесне, але чортові все одно не вдасться сховатися. Врешті чорт перелічив усі предмети, які існують на світі, але про один він все ж забув. Цим винятком став звичайний кущ ліщини. Саме тому мисливці та лісники часто кажуть, що під час бурі треба ховатися саме під ліщиною, бо туди грім ніколи не б’є.

На Михайла заборонено рубати щось сокирою та різати ножем. Категорично не можна сваритися та конфліктувати, інакше святий образиться.

В народі існують десятки цікавих прикмет. Ми відібрали декілька найцікавіших:

  • Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.
  •  Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.
  • Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.
  • Від Михайла зима морози кує.

Читайте також: Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія: шлях від людини до святої мучениці

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...