Мед Атлант

Перший день зими – свято мученика Романа та Варули

Сьогодні, 1 рудня відзначаються день мученика Романа, який був дияконом у храмі міста Кесарії Палестинської.

В давніх легендах розповідається, що під час одного з гонінь на християн він переселився до Антіохії, де зміцнював християн у вірі своїм прикладом і гарячою проповіддю. В один день сталося так, що правитель правитель Антіохії на ім’я Асклипіад наказав солдатам знищити християнський храм, святий Роман закликав віруючих відстояти свою святиню. Святий закликав людей уберегти храм і тоді вони будуть щасливі в Царстві Небесному. Віруючі люди змогли відстояти храм та уберегти його.

Трохи згодом у місті проводили язичницькі свята. Святий Роман прийшов на свято і спробував навернути людей до християнства, засуджував ідолопоклонство та закликав людей слідувати ха Христом. Язичники не витерпіли такого повчання і почали мучити Романа.

Під час страшних тортур, якими мучили святого, він побачив юнака-християнина Варулу. Роман вказав правителю Асклипіаду на нього і сказав, що цей юний хлопчик розумніший за нього, тому що вклоняється Правдивому Богові. Хлопчик справді на питання правителя твердо і без страху сповідав віру в Христа, Єдиного Бога. Розгніваний такою непокорою цар наказав побити юнака, а потім відтяти йому голову.

Святого мученика Романа було засуджено до спалення, але дощ погасив вогонь. Врятований почав прославти Бога та дякувати йому за таку ласку. За це йому відтяли язика, але навіть це не зупинило Романа, тому його вирішили повісити.

Народні прикмети в цей день:

  • Якщо цього дня тепло на вулиці – зима буде теплою і м’якою, й навпаки.
  • Якщо в день Романа погода протягом дня швидко змінюється, то зима взагалі буде дуже мінливою.
  • Кола навколо місяця – скоро буде мороз. Ворона дорогою ходить – буде відлига.
  • За народною прикметою, комар в будинку з’явився 1 грудня – чекай відлиги.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...