Мед Атлант

Введення в храм Пресвятої Богородиці: Третя Пречиста

Сьогодні, 4 грудня святкують день Введення в храм Пресвятої Богородиці. В цей день до хати першим заводять полазника – молодий, красивий та багатий чоловік чи хлопець.

Якщо зазирнути в історію свята то розповідається, що батьки Марії – Іоаким і Анна, довго не могли мати дітей., але вони ніколи не втрачали ври. Вони дали Богу обітницю, що якщо в них все таки народиться дитина, то вони присвятять її служінню Богу.

Бог почув молитви подружжя і у них народилася дівчинка, яку назвали Марія. Як тільки дівчинці виповнилось три роки, прийшов час виконувати батькам свою обітницю. Вдягнувши свою єдину доньку в найкраще вбрання, під співи священних пісень та під супроводом всіх родичів та близьких, батьки відвели свою доньку в храм. Там Богородицю зустріли безліч священиків і первосвященик.

Хоча до святого храму вели великі сходи, які мали аж п’ятнадцять високих сходинок, які дитині було б подолати складно, Марія миттю подолала їх. Після цього первосвященик Захарія ввів немовля в святе святих. У те місце тільки один раз в рік міг увійти первосвященик з очисною жертовною кров’ю, інші люди не заходили ніколи. Всі були неймовірно здивовані.

Після смерті батька до Марії переїхала жити її мати, яка через два роки померла. Марія залишилася сам на сам з Богом. До самого повноліття, тобто до 15 років, Марі залишалася в храмі. Вона старанно вивчала святе письмо, займалась рукоділлям, молилася та зростала з любов’ю до Бога. Потім дівчинку видали за вдівця в похилому віці  – Йосипа, який був теслею.

В цей день прийнято молити в Бога за здоров’я дітей, просити подарувати потомство чи вдалі пологи.

Також в цей день не бажано пускати в будинок стару жінку чи зичити щось, навіть маленькі дрібнички.

В народі існує також багато прикмет: 

  • Скільки на Введення води, стільки на Юрія трави.
  • У цей день забороняється копати землю, бо вона відпочиває. В іншому випадку врожаю не буде.
  • У цей день зима остаточно вступає у свої права.
  • На свято прийнято ходити в гості.
  • Якщо першим до хати увійде чоловік — рік буде вдалим, якщо жінка — бути біді.
  • Якщо на Введення похолодає, то зима буде лютою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...