Мед Атлант

Використані та викинуті: франківець розповів як потрапив в трудове рабство в Одеську область

Франківець Петро розповів журналістам видання “МІСТО” про трудове рабство та своє життя після цих подій.

Петро перебував у Києві, шукав роботу. Під час його зустрічі з товаришами на вокзалі до них підійшла жінка та запропонувала роботу по збору урожаю під Києвом. Умови праці були вигідними, тому чоловік погодився та виїхав на місце роботи на автомобілі роботодавців. Але замість обіцяного передмістя Києва їх привезли під Одесу.

Це з’ясувалося аж в дорозі. Під час поїздки шукали різні приводи, щоб зупинитися, змінити напрям руху. То машина зламалася, то бензин закінчився… Орієнтовно за півтори години, коли ми вже виїхали за межі Київської області, нам пояснили, що плани змінилися..,- розповідає потерпілий.

Крім Петра під Одесою працювало більше ста людей. Вони проживали в жахливих умовах, працювати по 12 годин щодня без вихідних. У них було дуже сильне фізичне виснаження.  Зарплату протягом двох місяців не виплачували взагалі.

Спочатку гроші обіцяли виплачувати кожен день, комусь кожен тиждень. А потім сказали, що заплатять наприкінці збору урожаю. Люди втікати хто куди і як міг. В мене теж була така думка. Ми з товаришами навіть жартома про це говорили. Але куди йти? Знали лише, що знаходимося біля Одеси. Грошей не було, останні витратив по дорозі. Одного дня я проснувся, а товаришів немає…, – ділиться Петро.

На злочинну організацію вийшли правоохоронні органи, затримали зловмисників та визволили людей. Злочинці зараз перебувають під слідством.

Завдяки допомозі міжнародних благодійних організацій Петра доправили в Івано-Франківськ, де зараз йому допомагають повернутися до нормального життя працівники Консультативного центру надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми “КАРІТАС” Івано-Франківськ.

Слід зазначити, що центр працює з 2004 року у двох напрямках: попередження торгівлі людьми та виявлення жерт цього виду злочинності, захист прав постражалих та надання психологічної та фінансової допомоги.

Постраждалий перебуває в Івано-Франківську вже два тижні. За цей період йому допомогли зняти квартиру, знайти роботу, отримати від держави офіційний статус постраждалого від торгівлі людьми.

У групу ризику потрапляють люди, які перебувають у складних життєвих ситуаціях. Також ті, хто пов’язує своє майбутнє з працевлаштуванням за кордоном. Але в такій ситуації може опинитися кожен незалежно від віку, статі та становища,- коментує працівниця центру.

Також вона додає, що такі люди часто соромляться свого становища та не звертаються в відповідні служби, де їм могли б надати допомогу. Вона закликає не мовчати про свою проблему.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...