Мед Атлант

День Андрія: перше велике зимове християнське свято

Сьогодні, 13 грудня в Україні святкують християнське свято Андрія. Перше велике церковне свято.

Святий Андрій був одним з 12 апостолів і був названий Первозванним, тому що був покликаний першим. Він був свідком служінь спасителя, був з ним протягом всього служіння, бачив його розп’яття та воскресіння з мертвих. Якщо вивчити стародавні перекази та легенди, то вони розповідають, що апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ.

На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут, – сказав апостол учням.

Життя святого закінчилось трагічно. Він був розп’ятий у грецькому місті Патри (Патрас) на Х-подібному хресті. Згодом цей хрест отримав назву Андріївський.

Хоча Андрій Первозванний – християнський святий і цей день вважається великим релігійним святом, однак народні традиції, звичаї, обряди та ворожіння в цей день мають язичницький характер. Церква строго забороняє різні ворожіння на Андрія. Люди, які шанують церковні догми не повинні цим займатися, як і в інші дні відповідно.

Як повідомляло МІСТО, в народі існує багато ворожінь в ніч на Андрія, хоча церква строго їх забороняє, але багато молоді ще до тепер виконують з вечора певні обряди. Дівчата гадають на своє майбутнє, щасливу долю та чоловіка. Парубки ж беруться капостити. В ніч на Андрія хлопці приходять до будинків не заміжніх дівчат та роблять шкоду: крадуть хвіртки, собачі буди та взагалі все, що вдається підняти та ховають подалі. Часто свої речі можна знайти в сусідів або взагалі за декілька кілометрів від будинку.

В це велике свято не прийнято вживати спиртні напої за столом. Не потрібно сваритися та вживати нецензурну лексику. Більш прийнятним буде запросити в свій дім гостей, почастувати їх пісними та смачними стравами. Молодь у цей день шукає собі пару, люди просять про навернення до віри та щасливе заміжжя.

Також в народі збереглося багато прикмет на день Андрія: 

  • Якщо в цей день іде сніг – зима буде довгою та морозною.
  • Якщо сніг випав до 13 грудня – зима буде теплою та м’якою.
  • Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року.
  • Ясний і морозний день віщує добрий урожай.
  • Якщо сніг на Андрія випав і не тане – значить, лежати сніг буде, аж до початку квітня.
  • Кішка вилизує хвіст, лапи і тіло – чекайте ясного морозного дня.
  • Швидкі та низькі хмари – скоро буде холоднеча.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...