Мед Атлант

Капремонти за лічені дні: 80% договорів, укладених Департаментом будівництва ОДА, мають термін дії до кінця 2018 року

Левову частку договорів з підрядниками Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації уклав у грудні минулого року. Ремонти шкіл, садочків, клубів та доріг підрядники нібито виконували на лічені дні до Нового року, принаймні – на папері.

У грудні Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації провів 123 закупівлі, з них 117 – це звіти про укладені договори. Це означає, що угоди із підрядниками укладались напряму, без конкурентних процедур у системі “ProZorro”. А якщо порівнювати з іншими місяцями 2018 року, то це майже втричі більше за середню кількість прямих договорів у попередні місяці, пише МІСТО з посиланням на “Антикорупційну платформу”.

80% підписаних у грудні прямих договорів мають термін дії до кінця 2018 року. Їх загальна сума майже 60 млн гривень. Договори укладались на ремонти шкіл, садочків, клубів і доріг, які взимку нібито виконувались за кілька робочих днів.

Водночас, половина прямих договорів укладалась тільки із п’ятьма підрядниками. Виходить, що ці кілька підприємств, за лічені дні до Нового року, встигли одночасно виконати роботи на різних об’єктах.

Фактично, ми бачимо ситуацію, що повторюється з року в рік у бюджетних установах. Комплексно проблему “грудневих жнив” може вирішити впровадження середньострокового бюджетного планування на три роки, обов’язковість на законодавчому рівні проведення конкурентних допорогових закупівель від 50 тис. грн через ProZorro та підвищення рівня компетенції людей, що проводять процедури закупівель. Правильне планування, конкуренція, повна відкритість та компетентність замовників мінімізують неефективне витрачання коштів платників податків, – вважає голова “Антикорупційної платформи” Христина Зелінська.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...