Мед Атлант

Ремонт за день та по другому колу: як на Прикарпатті використали кошти дорожнього фонду

Минулого року на ремонт доріг в області було використано 88% коштів від передбачених на 2018 рік у Державному дорожньому фонді. Ремонти деяких доріг виконували за один день, а деякі, судячи з документації, ремонтували повторно.

Про дослідження ремонту доріг в області пише МІСТО з посиланням на “Антикорупційну платформу”.

За даними Міністерства інфраструктури, минулого року Івано-Франківська область використала 88% державного фінансування з дорожнього фонду і опинилася на дев’ятому місці серед усіх областей України. Поточний дрібний ремонт, який мав здійснюватися в області протягом року за кошти дорожнього фонду, опинився під загрозою через бюрократичну тяганину.

Тоді вирішили проводити поточний дрібний ремонт окремо на дорогах державного значення і дорогах місцевого значення. На перших розпорядником коштів визначено Службу автомобільних доріг в Івано- Франківській області. САД оголосила два тендери, але обидві закупівлі були оскаржені одним з учасників, “Івано-Франківським облавтодором” в Антимонопольному комітеті.

Скаржник звинуватив переможця аукціону, ТОВ “ПБС” у навмисному заниженні ціни на роботи. Мовляв, ті демпінгували ціну, щоб виграти тендер. Комісія АМКУ 13 вересня скаргу не задовольнила, тобто переможцем все ж мало залишитися ТОВ “ПБС”. Проте 19 вересня САД скасувала обидві закупівлі, аргументуючи рішення тим, що їх оскарження затягнулося в часі і на той момент подальша потреба у закупівлі послуг відпала.

На другу ж частину грошей дорожнього фонду, для ремонту доріг місцевого значення, розпорядником призначено Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації. Минулого року Департамент освоїв понад 60 млн гривень на капітальний ремонт та майже 5 млн гривень – на поточний.

Перші договори на поточний ремонт доріг Департамент почав укладати у серпні минулого року. Оскільки часу для проведення тендерів залишилося обмаль, замовник уклав низку договорів на поточний дрібний ремонт окремих ділянок на дотендерні суми, тобто такі, що не перевищували півтора мільйона гривень. Наприклад, наприкінці серпня – на початку вересня Департамент уклав 12 угод з ТОВ “Інтер Буд” на загальну суму понад 2,2 млн гривень на поточний дрібний ремонт 12 доріг місцевого значення.

За ремонт доріг Департамент розрахувався із підрядником майже відразу: за вісьмома договорами 6 вересня, ще за чотирма – 1 жовтня. При цьому, за даними сайту 007.org.ua, по деяких договорах ремонт тривав всього лиш один день. Так, поточний дрібний ремонт дороги вул. Шашкевича, вул. Миру в смт Брошнів-Осада за 193 тисячі гривень був виконаний 7 вересня. Того дня Департамент уклав договір з ТОВ”Інтер-Буд” і того ж дня сторони підписали акти виконаних робіт. Цю інформацію підтвердив і директор Департаменту Володимир Рачкевич.

Поточний дрібний ремонт дорожнього покриття вулиці Шашкевича, вулиці Миру в смт. Брошнів-Осада було проведено 7 вересня 2018 року, оскільки передбачений об’єм робіт дозволив підрядній організації виконати роботи протягом дня, – написав Рачкевич у відповідь на інформаційний запит.

“Антикорупційна платформа” проаналізувала, на які саме дороги виділили кошти, і з’ясувалося, що на деяких з них не так давно роботи уже проводилися.

Так, 4 вересня 2018 року Департамент ЖКГ ОДА закупив послуги з поточного дрібного ремонту ділянки автомобільної дороги Побережжя – Черніїв вартістю 193 тисячі гривень. У 2017 році ТОВ “Інтер Буд” отримало 678 тисяч гривень за роботи з капітального ремонту на цій же ділянці. А через місяць ТОВ “Автомагістраль-ІФ” отримало ще майже 244 тисячі гривень від Ганнусівської сільської ради за комплекс робіт з вибіркового капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення Побережжя – Черніїв в селі Ганнусівка.

У 2017 році проводився капітальний ремонт дорожнього покриття дороги Побережжя – Черніїв – від церкви при в’їзді в село Ганнусівка, від села Узин до села Підлужжя та у селі Черніїв окремими ділянками, а у 2018 році проводився поточний дрібний ремонт автомобільної дороги Побережжя –Черніїв в межах села Хриплин, – пояснив накладку Володимир Рачкевич.

Так само минулоріч 9 серпня було  укладено договір  на поточний дрібний ремонт ділянки автомобільної дороги Гошів – Лужки вартістю 193 тисячі гривень. А в червні 2017 року на дорозі між Гошевом та Витвицею, куди входить вище зазначена ділянка, ТОВ “ПМК-88” проводило капітальний ремонт вартістю 677 тисяч гривень на замовлення Департаменту ЖКГ ОДА.

У 2017 році проводився капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги Гошів – Лужки Долинського району – на ділянці сіл Гошів та Витвиця, а у 2018 році проводився поточний
дрібний ремонт автомобільної дороги Гошів – Лужки – ямковий ремонт окремими ділянками від
моста до села Витвиця, – зазначає Рачкевич.

Також документи свідчать про те, що двічі ремонтувалася ділянка дороги Тисмениця – Одаї. 29 серпня 2018 року Департамент уклав договір з ТОВ “Інтер Буд” на поточний дрібний ремонт ділянки автомобільної дороги Тисмениця – Одаї вартістю 193 тисячі гривень. Роком раніше Департамент ЖКГ замовляв у того ж “Інтер Буд” капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги Тисмениця – Одаї, в межах сіл Погоня, Чорнолізці, Слобідка, Одаї, на 629 тисяч гривень. За поясненням Рачкевича, перший раз проводився ремонт доріг в межах сіл Погоня, Чорнолізці, Слобідка, Одаї, а другий – в межах села Чорнолізці, від кафе до центру села.

Наприкінці 2017 року Депаратмент також уклав два договори з ТОВ”Інтер Буд” на поточний дрібний ремонт ділянки автомобільної дороги Богородчани – Чукалівка. У листопаді на 192 тисячі гривень і в грудні на 758 тисяч гривень. А 30 серпня 2018 року Департамент знову уклав договір на 193 тисячі гривень з тим самим ТОВ “Інтер Буд” на поточний дрібний ремонт цієї ж ділянки.

У 2017 році проводився капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги Богородчани – Чукалівка Тисменицького району – в межах села Радча, а у 2018 році – поточний дрібний ремонт автомобільної дороги від кладовища до села Чукалівка, – пояснює Рачкевич.

Також департамент 7 вересня 2018 року уклав договір з ТОВ “Інтер Буд” на поточний дрібний ремонт дорожнього покриття вул. І. Франка в смт Брошнів-Осада на суму 193 тисячі гривень. А в 2017 році цю ж вулицю капітально відремонтувало ПП НВПП “Комбі” на замовлення Брошнів-Осадської селищної ради. Підприємство отримало за ремонт майже 300 тисяч гривень.

У Департаменті пояснюють, що у минулому році було проведено поточний ямковий ремонт дорожнього покриття на вулиці Франка у Брошнів-Осаді лише на окремих ділянках дороги. Так, експерти “Антикорупційної платформи” нарахували п’ять договорів, укладених між Департаментом ЖКГ ОДА та товариством “Інтер Буд”, на поточний дрібний ремонт ділянок автошляхів, на яких, за
документами, у 2017 році вже проводився капремонт.

Нагадаємо, засновником і керівником ТОВ “Інтер-Буд” є Гнатковський Іван Романович. Фірма зареєстрована в Івано-Франківську. Згідно з інформацією веб-порталу Prozorro, за 2018 рік фірма уклала 36 договорів на виконання робіт за бюджетні гроші загальною вартістю понад 33 млн гривень,  водночас 35 угод були укладені з Департаментом будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА.

Згідно з державними будівельними нормами гарантія на капітальний ремонт доріг повинна становити кілька років. Це означає, якщо за рік експлуатації на дорозі з’явилися певні недоліки, усувати їх за власний кошт зобов’язані підрядники, які виконували роботи. Тому виникає питання: навіщо було замовляти на цих дорогах ямковий ремонт, якщо вони “капітально відремонтовані”. Справді, недостатнє фінансування робіт по відновленню місцевих автошляхів призводить до того, що дороги ремонтуються малими відрізками. Але незрозумілим є принцип, за яким автошляхи в деяких населених пунктах фінансуються двічі, в той час як інші дороги роками залишаються без уваги, – пояснює аналітик “Антикорупційної платформи” Остап Бринський.

Команда “Антикорупційної платформи” з цього приводу  додатково звернулася до правоохоронних органів з проханням перевірити сумнівні закупівлі на ремонт прикарпатських доріг, який проводився у 2017 та 2018 роках.

До теми: Як голови ОДА Західної України ремонтують дороги місцевого значення

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...