Мед Атлант

У Надвірнянському відділі поліції виявили порушення права затриманих на захист

В рамках реалізації національного превентивного механізму було здійснено моніторинг дотримання прав затриманих, попередження їх катувань та жорстокого поводження у Надвірнянському відділі поліції ГУНП в Івано-Франківській області.

До моніторингової групи увійшли регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та громадські монітори Світлана Дем’янчук та Андрій Марков.

Під час візиту встановлено, що особа, відповідальна у відділі поліції за перебування затриманих, недостатньо володіє знаннями щодо своїх обов’язків. Це унеможливлює забезпечення належного поводження із затриманими та дотримання їх прав, передбачених Конституцією України, КПК України та іншими законами.

Цей факт підтверджується ще й тим, що в журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених мають місце подвійні/потрійні записи про перебування осіб у відділі поліції до моменту складання протоколу про затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, за статтею 208 КПК України.

Також недотримуються вимоги щодо негайності оповіщення Центру з надання безоплатної правової допомоги після фактичного затримання осіб. Зокрема, у трьох з чотирьох випадків, розбіжність часу затримання та часу повідомлення Центру перевищує 30 хвилин, що є порушенням права на захист.

Кімната для затриманих не відповідає нормам міжнародного та національного законодавства, відсутня кімната для конфіденційного побачення затриманого з адвокатом, а в кімнаті для проведення слідчих дій, у зв’язку з недостатністю службових приміщень, розміщене робоче місце працівника слідчого відділу.

Центральний вхід в адміністративну будівлю облаштовано пандусом для маломобільних груп населення, проте він не відповідає вимогам будівельних норм і його використання є неможливим для даної категорії осіб.

Про виявлені порушення поінформовано керівництво відділу поліції з одночасним наданням рекомендацій для їх усунення.

Водночас, з боку керівництва Надвірнянського відділу поліції вживаються заходи щодо покращення матеріально-технічного стану приміщення та його розширення. Це дасть змогу забезпечити безперешкодний доступ до кімнати прийому громадян та облаштувати інші службові приміщення відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства.

За результатами моніторингового візиту листи реагування будуть надіслані Головному управлінню Національної поліції в івано-Франківській області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...