Мед Атлант

Наввипередки з часом

 

 

Розкішні ікони та скульптури з храмів Прикарпаття могли б дивувати поціновувачів з різних країн, проте ледь не зникли із культурної мапи світу:їх або знищили, а те, що не встигли, довершив час. Радянська система ретельно попрацювала над тим, щоб пригасити блиск українського сакрального мистецтва, применшити його значення або й зовсім знищити. До часів незалежності, здавалось, дійшли тільки крихти колишньої величі у вигляді поодиноких робіт видатних майстрів. Та насправді вціліло значно більше коштовностей, аніж можна собі уявити. І їх впродовж останнього десятиліття повертають із забуття автори проекту «Врятуймо скарби разом!».

Однією з дивовижних реліквій, що зберігається у фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею, є ікона Івана Хрестителя. Фахівці датують її XVIIIстоліттям. Хтозна, як би склалася доля цієї святині, якби не проект «Врятуймо скарби разом!». Його автор, завідувач відділу реставрації краєзнавчого музею Валерій Твердохліб, постійно шукає меценатів, готових підтримати відновлення старовинних полотен. Усього в експозиції вже близько двохсот врятованих творів. Благодійників вдалося знайти і для реставрації цієї ікони, тож нове життя вона отримала у 2013 році. Проте реліквія залишається загадкою – ні її автор, ні походження не відомі. Достеменно фахівці знають тільки одне – це справжній витвір мистецтва, що яскраво репрезентує рівень майстерності галицьких іконописців.

Цей твір запросто могли би списати і забути про нього, адже через значні забруднення та пошкодження годі було й розібрати, хто зображений на полотні. Валерій Твердохліб пригадує: «Ця ікона стояла в кутку, самого образу майже не було видно: дуже сильно полущена, товстий шар забруднень, проте, незважаючи на руйнування, було помітно, що це цікавий твір, унікальна мистецька річ. Певно,цим вона і зачепила, тож ми взяли її на реставрацію. Якби свого часу не укріпили, вона би повністю обсипалася».

Іван Хреститель – один із найшановніших серед християн святих. Його батьки Захарій та Єлизавета були похилого віку, тож народження сина стало справжнім дивом. Святому була приготована велика місія. Івана називають Предтечею, адже вінпроповідував покаяння, хрестив у водах Йордану та пророкував пришестя Ісуса Христа: «Слідом за мною іде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв’язати ремінця Його сандалів. Я вас хрестив водою, а Він хреститиме Святим Духом».

Цей твір запросто могли би списати і забути про нього, адже через значні забруднення та пошкодження годі було й розібрати, хто зображений на полотні

Зачарувала ікона фахівців передусім оригінальним іконографічним сюжетом та символізмом. У руці Іван Хреститель тримає сувій із євангельськими цитатами: «Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство» та «Сокира вже при корінні: кожне дерево, що не приносить доброго плоду, зрубають і в вогонь кинуть». Власне, символічне дерево та сокира на іконі зображені позаду Івана Хрестителя. «Це суто галицька мистецька інтерпретація, дуже рідкісна, – каже Валерій Твердохліб. – У нашій експозиції досі таких творів не було. Він відрізняється від інших зображень Івана Хрестителя. Видно, що автор пропускав цей образ крізь себе. Іконографічні прийоми дуже цікаві: зображення сокири, дерева, напис, очі».

Реставратори припускають, що це могла бути храмова ікона, яка знаходилася у церкві Івана Хрестителя, на що вказує формат образа–рами притаманні намісним іконам. Та дослідити її походження ще мають фахівці.

Зачарувала ікона фахівців передусім оригінальним іконографічним сюжетом та символізмом

У фондах краєзнавчого музею є ще багато цінних творів. Чимало з них потребують реставрації. Проте час не на їхньому боці. З кожним роком реліквії руйнуються дедалі сильніше. Тому потрібні меценати, які б допомогли зберегти коштовності галицького мистецтва.

 

Автор: Ольга Рега

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 24

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...