Мед Атлант

Боларди і вогонь. Мешканці пошкодженого пожежею будинку на Міцкевича заявляють, рятувальникам заважали стовпці

У пожежі, що трапилася на вулиці Міцкевича минулого місяця, вогонь пошкодив дах будинку й житлові квартири. Мешканці обурюються й кажуть: якби вулиця Лесі Українки не була повністю перекритою, збитки не мали б таких масштабів.

17 квітня близько третьої ночі загорілося горище житлового будинку на площі Міцкевича, 6. Мешканці викликали пожежних. До місця виїхали рятувальники не лише з частини №1 міста Івано-Франківськ, але й частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області. За офіційними даними ДСНС вони евакуювали двох людей та одну порятували. О 5:12 пожежу локалізували, а о 6:03 – ліквідували. Вогонь знищив покриття будинку площею 150 м. кв.

Надзвичайники повідомили МІСТУ, що причиною ймовірною причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем невідомими особами.

Пан Володимир та Сергій – жильці будинку на Міцкевича, де трапилася пожежа. За їхніми словами, у будинок можуть заходити сторонні люди. Часто біля горища можна побачити використані шприци. Через необачність безхатьків, кажуть мешканці, тепер квартири у поганому стані. Але це не єдина проблема. На їхню думку, через те, що вулиця Лесі Українки перекрита (вулицю повністю пішохідною зробили минулого року – ред.), пожежні не могли вчасно добратися до будинку й, відповідно, погасити пожежу.

Через те, що вони довго їхали, почав горіти дах. Ми зверталися в міську раду, щоби нам видали пульт від болардів, – усім відмовили. Якщо б у нас був це й пульт, заїхали б пожежні й усе погасили. Не було би такого безладу, – розповідає пан Володимир.

Зі слів мешканців, пожежні, аби заїхати на площу, спилювали стовпчики близько 30 хвилин. Це зафіксували на відео. Тут також видно, як після пожежі тече дах:

Квартира пана Сергія, біля якої ймовірно трапилося загоряння, постраждала найбільше. Зараз там жити неможливо. У час після пожежі чоловік  переїхав до пана Володимира. Коли падає дощ, квартиру заливає, немає там ні світла, ні газу.

В Управлінні ДСНС в Івано-Франківській області МІСТУ повідомили, що пожежні машини рухалися до будинку по вулицях Сотника Мартинця та В. Вишиваного. Пультами, що є в розпорядженні рятувальників міста для опускання болардів, скористувалися.

Рятувальниками було демонтовано два металеві стовпчики для проїзду з вулиці Л. Курбаса до місця пожежі спеціальної великогабаритної пожежної техніки, – йдеться у відповіді МІСТУ на офіційний запит.

 

Відповідь МІСТУ на інформаційний запит.

Повідомили надзвичайники і суму “побічних” збитків: 416 тисяч гривень. Щодо прямих – їх не порахували.

Михайло Смушак, директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, розповів МІСТУ, що машини швидкої, пожежних та інших спецслужб мають пульти від болардів.

На сьогоднішній день є два заїзди, де є боларди. Якщо стається надзвичайна ситуація, то в цілому світі у такому випадку зрізають стовпчики чи виривають їх. Це і було зроблено тоді (17 квітня під час пожежі, – ред.). Звичайно, можна не ставити стовпчики. Дуже часто у Європі на пішохідних вулицях можна побачити, що немає стовпчиків, є просто дорожній знак. На жаль, на останні у нас мало зважають водії. Поліція не має можливості всіх проконтролювати. Тому встановлення стовпчиків – вимушений крок, – зазначив Михайло Смушак.

Міська влада забезпечить у пошкодженому будинку тимчасове накриття. Дах складний, мансардного типу, неправильної конструкції. Усі несучі балки згоріли, у будь-який момент може трапитися обвал. Михайло Смушак каже, що згорілий дах демонтують і накриють плівкою.

Що стосується капітального ремонту, то тут питання складніше. Адже у будинку немає квартир комунальної власності.

Власники нежитлових приміщень повинні розуміти, що їм слід долучитися до капремонту даху. Ми зберемо всіх цих власників, зустріч запланована на п’ятницю. Будемо радитися, як сільно відновлюватимемо. Бо так виглядає, що міській владі більше потрібен дах, ніж мешканцям, – розповів Михайло Смушак.

До слова, постраждалих через пожежу безкоштовно поселили у готель. Вони перебувають там, за словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, з моменту опісля пожежі.

Ремонтом квартир повинні опікуватися самі власники. За попередніми даними  облаштування даху коштуватиме, ймовірно, до мільйона гривень. Чи це буде співфінансування, чи допомога матеріалами – невдовзі вирішать.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...