Мед Атлант

Інавгурація Зеленського: коли вона може відбутися та як має виглядати

Станом на ранок вівторка в парламенті зареєстровано шість проектів постанов, які пропонують провести урочисте засідання в різні дні, пише BBC Україна.

Сам Зеленський раніше пропонував депутатам погодити проведення інавгурації 19 травня. А згодом навіть звинуватив нинішню владу в затягуванні призначення цієї події.

За словами позафракційного депутата, члена регламентного комітету Павла Кишкаря, парламент розгляне це питання у четвер.

“Сьогодні регламентний комітет не буде розглядати питання інавгурації, лише питання закону про мову і питання, які стосуються зеленого тарифу. Завтра на 15:00 очікується засідання (регламентного комітету – Ред.) вже по інавгурації”, – пояснив депутат в коментарі BBC News Україна.

Таким чином, у депутатів є час до середи, щоб подати всі свої пропозиції щодо дати урочистого засідання парламенту. На цей момент на сайті Верховної Ради вже є шість проектів постанов.

В регламентному комітеті очікують, що їх буде біля десяти. У середу комітет їх розгляне і в четвер депутати зможуть проголосувати за призначення дати.

Сам Павло Кишкар прогнозує, що регламентний комітет схвалить всі направлені до нього постанови, тож парламент зможе обрати будь-яку запропоновану дату.

Що пропонують депутати?

13 травня депутати зібралися на погоджувальну раду, під час якої обговорили це питання. “Станом на сьогодні зареєстровано п’ять постанов, одна з них відкликана”, – повідомив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

А вже у вівторок цих проектів постанов стало шість. Вони пропонують різні дати – 17, 19, 20, 26 та 28 травня, а також 1 червня.

Ще в понеділок, 13 травня, фракція БПП заявила, що збирає своїх депутатів, аби обговорити це питання та визначитися, за яку постанову голосувати. А вже згодом там заявили, що не будуть заважати проведенню інавгурації 19 травня, хоча деякі депутати відкрито проти цієї дати.

Фракція “Батьківщина” заявила, що готова голосувати за будь-яку дату, яка підходить новому президенту та депутатам. За швидке визначення з датою на погоджувальній раді виступив і “Опозиційний блок”.

Єдиною політсилою, яка повністю не підтримує 19 травня, є “Народний фронт”. Там розкритикували ідею проведення урочистого засідання в День пам’яті жертв політичних репресій та запропонували дату 28 травня. Відповідний проект постанови від “фронтовиків” вже зареєстрований.

Як відбуватиметься інавгурація?

День проведення інавгурації більшістю голосів має визначити Верховна Рада. При цьому час урочистого засідання, список гостей та інші організаційні моменти Андрій Парубій має узгодити з Володимиром Зеленським.

За законодавством, складення присяги новообраним президентом проводиться в сесійному залі парламенту. Захід транслюватимуть у прямому ефірі Національна телекомпанія та інші загальнонаціональні канали.

Порядок проведення інавгурації передбачає, що на початку виконується гімн України, потім голова Верховної Ради повідомляє про присутніх. Після цього голова ЦВК оголошує результати виборів.

Новообраний президент України кладе руку на Конституцію і, за бажанням, на Пересопницьке Євангеліє, та оголошує присягу українському народу, підписує її текст та передає голові Конституційного Суду.

Далі голова КС оголосить про те, що новообраний президент вступив на пост глави держави, а керівник ЦВК вручить пану Зеленському посвідчення президента України.

Новому президенту також вручають офіційні символи влади – штандарт, знак президента, гербову печатку та булаву, а сам він з трибуни Верховної Ради має оголосити інавгураційну промову.

З цього моменту Володимир Зеленський офіційно вступить на посаду президента України.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...