Мед Атлант

Артеріальна гіпертензія – проблема, що зачіпає навіть наймолодших

Сьогодні, 17 травня, в Івано-Франківській міській раді відбулось засідання Круглого стола щодо відзначення Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією.

Хвороба виникає не тільки в людей за 50, але й в представників набагато молодших вікових категорій. Рівень та кількість серцево-судинних захворювань росте.

dav

На Прикарпатті почастішали випадки, коли молодь хворіє на серцево-судинні захворювання.
Люди часто думають, що це захворювання потрібно лікувати безпосередньо тоді, коли піднімається тиск, але ця думка хибна.
Потрібно лікуватися постійно та приймати ліки, які будуть підтримувати ваш тиск на оптимальному рівні.
Кожна свідома людина повинна знати свій тиск та постійно консультуватися зі своїм лікарем. На сьогоднішній день завдяки програмі “Доступні ліки” люди можуть придбати потрібні препарати безкоштовно або з незначною доплатою.
 Всі проблеми, які є в дорослому віці, починаються в дитинстві. За останні 10 років ми маємо дуже погану статистику зростання хвороб серцево-судинної системи. За офіційними даними на Прикарпатті у 34 дітей підліткового віку є гіпертензія. Причина зростання захворюваності гіпертензії криється в не зовсім здоровому способі життя – погане харчування, недосипання, малорухливий спосіб життя тощо. Батьки повинні слідкувати за способом життя своїх дітей, щоб мати змогу вберегти їх від хвороби, – коментує дитячий кардіолог Олександра Володимирівна.
Більше, ніж 140 тисяч людей по Україні в рік мали інсульт. Тільки половина людей , які хворіють на артеріальну гіпертензією, знають про це. З цих людей, які знають про захворювання, тільки половина готові до лікування.
“Кінцевою точкою” захворюваності є порушення системи мозкового кровообігу.
Довідково:
Артеріа́льна гіперте́нзія (АГ) — хронічне захворювання, при якому головною діагностичною ознакою (симптомом) є стійке підвищення гідравлічного тиску у артеріальних судинах великого кола кровообігу. Підвищення артеріального тиску примушує серце працювати з більшим навантаженням через підвищений загальний периферичний судинний опір для забезпечення нормальної циркуляції крові у кровоносних судинах великого кола кровообігу. Для вимірювання артеріального тиску використовують два показники: систолічного та діастолічного тиску, залежно від того, стискається серцевий м’яз між ударами (систола) чи розслабляється (діастола). Нормальний кров’яний тиск у стані спокою знаходиться в межах 100—139 мм рт.ст. систолічного тиску (верхнє значення) і 60-89 мм рт.ст. діастолічного тиску (нижнє значення). Високий кров’яний тиск наявний, якщо він постійно перебуває на рівні 140/90 мм рт.ст. або вище.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...