Мед Атлант

Гуцульська бринза – як перше українське географічне зазначення

 Сьогодні, 11 червня, в Івано-Франківську відбулася зустріч з Іваном Гайвановичем – національним експертом з маркетингу і комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».

Що ж таке ці географічні зазначення? Це вид інтелектуальної власності, який не належать одному виробникові (колективна інтелектуальна власність). Підписавши Угоду про асоціацію, Україна і Європейський Союз зобов’язалися захищати географічні зазначення одне одного.

На практиці ж – це, для прикладу, такі продукти, як коньяк, шампанське, баварське пиво, пармезан, горгонзола, а також, любецький марципан, тенерифський мед, шидловська сливка, сегедська паприка, моденська шинка або навіть шетландська вовна.

Всі вони є тими “географічними зазначеннями” і вироблятися можуть лише на чітко визначеній території з дотриманням встановлених вимог. Україна має намір розвивати свою систему географічних зазначень, каже Іван Гайванович, два з десяти пріоритетних географічних зазначень локалізуються на Франківщині. Заявку на реєстрацію бринзи як географічного зазначення вже подали. Зараз триває процедура заперечення. Реєстрацію очікують на осінь. Це буде першим продуктом, який зареєструють у ЄС.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...