Мед Атлант

Коломиян, які подали неправдиві дані на виплату держдопомоги, змушують повернути кошти

Коломиян, які подали неправдиві дані на виплату держдопомоги, змушують повернути кошти.

Про це повідомляє “Дзеркало медіа”.

Департамент соціальної політики міської ради інформує, що відповідно до  Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, одержувачі держдопомог зобов’язані повідомляти органи, що її призначають, про зміну всіх обставин, що впливають на виплату допомоги.

Департамент соцполітики за період IV квартал 2018 року – І, ІІ квартали 2019 року направив 8 позовних заяв до Коломийського міськрайонного суду про стягнення надміру виплачених коштів у вигляді державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, житлової субсидії, на суму 52 960, 62 коп.

Станом на 1 липня задовільнили 5 позовних заяв, за 2 позовними заявами провели добровільне повернення коштів, 1 позовна заява перебуває на розгляді.

Суми державної допомоги, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку громадян (у результаті подання документів із свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі сім’ї, приховування обставин, що впливають на виплату державної допомоги тощо), стягуються згідно з законом.

У  разі коли особами, які входять до складу сім’ї, навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на соціальну допомогу та визначення її розміру, виплата соціальної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

На наступний строк допомога може бути призначена не раніше ніж через шість місяців, починаючи з першого числа місяця виявлення порушення.

Відповідно до постанови КМУ “Якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, органи соціального захисту населення:

1. визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану сім’ї;
2. повідомляють уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення;
3. у разі врахування надміру виплачених коштів при виплаті соціальної допомоги у наступні періоди провадять щомісячні відрахування на підставі своїх рішень у розмірі не більш як 20 відсотків суми, що підлягає виплаті.

У разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки вирішують питання про їх стягнення у судовому порядку.

“Відповідно до Закону України “Про судовий збір”, ч. 2 статті 141 ЦПК, судовий збір, інші судові витрати пов’язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову – на відповідача, судовий збір справляється у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, а саме дорівнює 1921 грн.

Враховуючи вищенаведене, рекомендуємо при отриманні державних соціальних допомог дотримуватись вимог чинного законодавства про достовірність поданої інформації та повідомляти про зміну всіх обставин, що впливають на виплату допомоги”, – йдеться у повідомленні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...