Мед Атлант

Франківщина “пасе задніх” в автономізації медичних закладів – Супрун

З 2020 року принцип “гроші йдуть за пацієнтом” запрацює на всіх рівнях медичної допомоги, а платити за ліжкомісця держава більше не буде.

Це означає, що медичні заклади, які надають спеціалізовану медичну допомогу, будуть також отримувати кошти за надані медичні послуги — у разі наявності договору з Національною службою здоров‘я України. Але для цього їм потрібно підготуватися. Першою справою — стати комунальними некомерційними підприємствами. Більш детально розповіла виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у соціальних мережах.

Наразі виглядає так, що місцеві спільноти та управлінці різних рівнів Полтавської, Харківської та Волинської областей найбільше прагнуть змін у медицині. Їх можна впевнено назвати супергероями трансформації. На Полтавщині 85% спеціалізованих закладів вже змінили свій статус на комунальні некомерційні підприємства, на Харківщині — 80%, на Волині — 75%.

Водночас, у мешканців Луганської, Закарпатської та Івано-Франківської областей є привід нагадати місцевій владі про наближення дедлайну. У цих регіонах наразі реорганізовано лише від 10% до 23% закладів. Якщо вони не встигнуть реорганізуватися та підписати договір з НСЗУ, фінансувати неавтономізовані лікарні регіонів доведеться з місцевих бюджетів.

Як би прихильники субвенцій, стабільних потоків, ручного контролю ресурсів і постійного дерибану не опиралися змінам, у них не вийде скасувати виконання Закону “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування” чи зупинити зміни.

Вони кажуть, що захищають лікарів та пацієнтів і зберігають “залишки медицини“. Але насправді, вони “захищають” лікарів від гідних умов роботи та більших зарплат. А пацієнтів “захищають” від якісної медичної допомоги та сучасних переваг трансформації. Маніпулюючи громадською думкою, вони намагаються набрати додаткових балів перед виборами. Ну і звісно — уникають дійсно складних завдань із розбудови спроможної мережі закладів, підвищення якості медичних послуг, реорганізації та перепрофілювання установ.

Бо зберігання “залишків медицини” — це рішення слабких управлінців. А якісна трансформація системи охорони здоров’я – ознака професіоналів.

Процедура реорганізації триває близько 6 місяців. Тому ухвалити рішення про автономізацію лікарень депутати різних рівнів мають уже на найближчій сесії аби з 2020 року отримувати фінансування за новою системою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...