Мед Атлант

На спеціальній виборчій дільниці Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру виявили порушення, пов’язані зі складанням списків виборців

З метою моніторингу дотримання виборчих прав під час позачергових виборів народних депутатів України працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області в день виборів здійснили візит до спеціальної виборчої дільниці № 260960 Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру.

Під час спілкування з головою спеціальної виборчої дільниці з’ясовано, що список виборців формувався на підставі відомостей головного лікаря лікувального закладу та складає 15 осіб. Голосування виборців за місцем перебування (у палатах диспансеру) не передбачалось.

Проте, при здійсненні звірки кількості осіб, внесених до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, та реальної кількості осіб, які утримуються в закладі відповідного місця несвободи, скориставшись журналами обліку таких осіб, моніторинговою групою встановлено, що в день голосування в наркологічному диспансері перебувало на лікуванні 62 особи, орієнтовно на дату формування списків виборців в лікувальному закладі також перебувало близько 60 осіб.

Поспілкувавшись безпосередньо з особами, які утримуються в наркологічному диспансері, з’ясовано, що останні не володіли інформацією про можливість голосувати за місцем їх перебування, їх ніхто не інформував про включення до списків виборців, жодних заяв вони не подавали, окремі виявляли бажання голосувати, спеціально маючи для цього паспорт, також скаржились, що при поступленні в диспансер документи про особу вилучаються.

Черговий лікар не могла пред’явити відомостей, на підставі яких формувався список виборців, а про пацієнтів, котрі б мали йти на дільницю голосувати їй нічого невідомо.

Проблемою у даному випадку є те, що особам, які перебувають на лікуванні в наркологічному диспансері, заборонений вихід з приміщення.

В результаті відповідного реагування на дану ситуацію працівників Секретаріату, кілька членів виборчої комісії прибули у відділення лікувального закладу та запросили хворих на виборчу дільницю. Однак, четверо осіб на день виборів вже були виписані додому, в той час, як виборці, які повинні полишити лікувальний заклад до дня голосування, до таких відомостей і списку виборців на такій дільниці не включаються.

Таким чином, порушення, пов’язані зі складанням списків виборців на спеціальній виборчій дільниці № 260960 Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру, позбавили можливості реалізувати своє виборче право частини пацієнтів лікувального закладу.

Крім цього, виявлено ряд інших порушень. Приміщення спеціальної виборчої дільниці не відповідає вимогам статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Дана виборча дільниця розташована за межами диспансеру, у актовій залі іншого лікувального закладу поряд з іншою спеціальною виборчою дільницею. Не забезпечена норма площі, відсутня вентиляція. Встановлена лише 1 кабіна для таємного голосування, а столик або поличку в ній заміняє кусок зафіксованого скотчем картонного паперу. Також дільниця є «недоступною» для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...