Мед Атлант

З кам’яниці на площі Ринок знімають старовинні елементи декору

Сьогодні, 5 серпня, з кам’яниці на площі Ринок, 5 розпочали знімати старовинні елементи декору.

Будинок розберуть вручну, а потім відтворять з повним збереженням фасаду. Про це розповів представник інвесторів проекту Тарас Хованець “UA: Карпати”. Дослідження будинку проводив Львівський інститут “Укрзахідпроектреставрація”. Дозвіл на виконання робіт 17 липня надала Державна архітектурно-будівельна інспекція.

“Ми демонтуємо стару ліпнину. Збережемо її в наших реставраційних майстернях. Далі будемо її чистити та досліджувати. А згодом вмонтуємо у новий будинок, що тут побудують, – розповів Роман Бончук, реставратор. З тих частин ліпнини, що тріснули, відлиють нові форми.

Проєкт відбудови не був обговорений у професійному середовищі, зауважує архітектор-реставратор Ігор Панчишин. “Знаючи кваліфікацію місцевих будівельників, боюся, аби це не була копія, довільна версія того, що є. При такій реставрації потрібно детально консервувати  окремі елементи, нормально відкладати й монтувати назад”.

Другим етапом будівельних робіт буде демонтаж даху. Під час відновлення будівлі, його перетворять на мансарду.

За словами представників інвесторів Оксани Хованець та Тараса Хованця вперше за дозволом на ці роботи звернулися чотири роки тому. Зараз підписаний інвестиційний договір між міськвиконкомом та приватними підприємцями. Після реставрації інвестори нададуть п’ять квартир у власність міста, а ще дві квартири у будинку приватизовані.

Деетальніше в сюжеті:

Нагадаємо, нещодавно Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради опублікувало інормацію про те, що вказаний будинок перебудують. 

Фото: Юрій Хмельовський та Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...