Мед Атлант

«Теремок» під загрозою

Кожна дитина в Україні має гарантоване законом право на дошкільну освіту. Фактично ж не всі діти мають змогу реалізувати своє право. Причина – дефіцит дитсадків. Івано-Франківськ стрімко розвивається, щороку кількість малюків зростає, щоб записати своє чадо в ДНЗ, батькам доводиться ставати на чергу одразу після народження, але навіть це не є гарантією, що дитина буде прилаштована.

Та на цьому проблеми в дошкільній освіті не закінчуються. Часто дитячі заклади в поганому стані. Старі радянські будівлі потребують капітального ремонту та значних фінансових інвестицій. Міська влада Івано-Франківська потроху ремонтує старі садки та щороку відкриває нові.

Часто ремонти у дитячих садочках зводяться до косметичних щорічних побілок, а в деяких ДНЗ досі пічне опалення. Де ж в цій багатосторонній проблематиці місце для безпеки дитини?

Безпека на папері

Щороку дошкільні навчальні заклади проходять перевірку Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Так, впродовж 2018 року інспекторський склад Івано-Франківського МВ У ДСНС України в області провів 30 перевірок дошкільних навчальних закладів на території міста Івано-Франківськ щодо додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Фактично в кожному з перевірених ДНЗ було виявлено низку порушень. За результатами перевірок інспектори склали та вручили керівникам ДНЗ відповідні акти та приписи про усунення виявлених порушень з терміном виконання три місяці.

А далі маємо цікавий факт: після проведених у 2018 році перевірок контроль за виконанням самих приписів це управління не здійснювало, тому відсутня інформація про стан усунення виявлених порушень. Виходить, що проведені перевірки – лиш статистка, всі приписи на папері. І тільки один дитячий садочок надзвичайникам впав в око.

Мова йде про ДНЗ №5 «Теремок», що на вулиці Шевченка, 102. У садочку навчається 120 дітей з ранніми проявами туберкульозної інфекції, малими та згасаючими формами туберкульозу. Будівля ДНЗ – стара красива вілла в центрі міста, в самісінькому парку, а на додачу неподалік міське озеро – такий собі райський куточок. Однак віднедавна садочок намагаються закрити відповідно до рішень суду, і тільки завдяки активним батькам діти досі навчаються.

Основна причина це порушення законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки. Отже, відповідно до проведеної перевірки був складений акт №78, в якому перераховані всі порушення в навчальному закладі.

Будівля та приміщення не обладнані системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В 2.5-56:2014 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Системи протипожежного захисту»;

Дерев’яні конструкції горища не піддані вогнезахисній обробці;

Територія об’єкта, а також будівлі, споруди, приміщення не забезпечені відповідними знаками безпеки згідно з ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір»;

Не проведено замір опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання;

У приміщенні допускається використання газового обладнання.

На усунення порушень керівник навчального закладу мав три місці. Також цей припис був надісланий до департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради про виділення коштів на сферу пожежної безпеки в дошкільному навчальному закладі «Теремок». Департамент відреагував, і у листі-відповіді зазначено, що необхідні кошти для усунення порушень закладені в проєкті бюджету на 2019 рік. Однак така відповідь не задовольнила перевіряючих і вони звернулися в суд. ДСНС  пройшло всі судові інстанції, рішення судів були неоднозначні, але остання інстанція таки задовольнила позов інспекторів.

«Теремку» не пощастило

Суд першої інстанції дійшов висновку, що позовні вимоги є необґрунтованими і не підлягають задоволенню, тобто відхилив позов надзвичайників. Також суд взяв до уваги копію листа директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради від 27.08.2018 року №81. Однак апеляційний суд вважав рішення суду першої інстанції помилковим. Зрештою, судді дійшли висновку, що відсутність бюджетних коштів не звільняє дошкільний навчальний заклад від виконання імперативних норм протипожежного законодавства. Сама по собі відсутність коштів на забезпечення пожежної та техногенної безпеки, в тому числі й у зв’язку з відсутністю відповідного бюджетного асигнування, не може бути підставою для відкладення вживання заходів щодо усунення факторів, що можуть становити загрозу для життя, здоров’я громадян.

Проведені перевірки – лиш статистка, всі приписи на папері. І тільки один дитячий садочок надзвичайникам впав в око

Тобто, лист від департаменту – це добре, але від цього ситуація не змінюється, тому надзвичайники й виграли суд. Звісно, у чиновників можуть бути на це об’єктивні причини і пояснення, але садочок працює уже не перший рік, і проблему опалення давно потрібно було вирішувати. Однак тільки зараз під тиском батьків і за значного публічного розголосу місцеві управлінці взялися до роботи.

Зроблені перші кроки до заміни пічного опалення, передбачені кошти на проєктну документацію системи опалення, а це близько 70 тис. грн. Попереду літо, і є всі умови для того, аби садок був обладнаний якісним, а основне – безпечним опаленням.

За словами директора міського департаменту освіти і науки Ігоря Максимчука, за результатами перевірок за 2018 рік у судові процеси потрапили 18 закладів освіти. Всі рішення судів були на користь освітян, крім ДНЗ «Теремок».

Отже, дитячому садочку або не пощастило із суддями, або в чиїхось інтересах довести заклад до закриття. Що ж такого цінного є в «Теремку»?

По-перше, дитячий садочок розташований в центрі міста. В розпорядженні ДНЗ є дві земельні ділянки: на одній розміщене основне приміщення, а от друга земельна ділянка, де відпочивають діти, – вільна (на протилежній стороні від ДНЗ). Дві земельні ділянки – це фактично комунальна власність, цільове призначення – освіта. Однак є невелике дивне «але»: згідно з реєстрами, зазначено, що право власності на вільну ділянку є приватне. Як земля, яка фактично закріплена за департаментом освіти, може бути приватною?

Працівник Івано-Франківського структурного підрозділу Головного управління Держгеокадастру в області  Роман Джогола здивовано каже, що це може бути технічна помилка, хтось неправильно вніс інформацію в базу даних. Чому ж цю помилку ніхто не виправляє навіть зараз, коли стільки розголосу навколо ДНЗ? Час покаже.

Дитячому садочку або не пощастило із суддями, або в чиїхось інтересах довести заклад до закриття

Та все ж таки ситуація має винятковий характер. Прикриваючись безпекою дітей, дії інспекторів і влади призвели до того, що в малюків, та ще й хворих, можуть забрати право на дошкільну освіту, а ДНЗ закрити.

У цьому випадку тільки активність і згуртованість батьків дають результати. По-перше, департамент освіти взявся за заміну опалення, по-друге, батьки об’єдналися в активну спільноту, а це дає можливість контролювати ситуацію та швидко реагувати на будь-які ризики, які можуть в майбутньому виникати стосовно дитсадка. До того ж самі батьки разом із директоркою ДНЗ не стоять осторонь і також діють: звернулися в суд, аби точно забезпечити дітям навчальний процес, і добилися результату. Так, Івано-Франківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позовну заяву Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №5 «Теремок» про відстрочення виконання рішення (постанови) суду про закриття садочка.

 

«Ми просили строком на 6 місяців, але суд задовольнив до 14.10.2019 р.

Прийняте рішення означає, що міська влада Івано-Франківська тепер має можливість виконати свої обов’язки щодо фінансування робіт. Необхідний для цього час ми виграли», – зазначає юрист Іван Цебрій.

Прикриваючись безпекою дітей, дії інспекторів і влади призвели до того, що в малюків, та ще й хворих, можуть забрати право на дошкільну освіту, а ДНЗ закрити

Як показує досвід, контроль – це важливо, бо, враховуючи, що ДНЗ має цінну землю, завжди можуть знайтись охочі її захопити. Беручи до уваги, як активно в центрі міста, зокрема і на вулиці Шевченка, зводять нові будинки, руйнують пам’ятки архітектури, при цьому порушують будівельні норми, потрібно бути пильними, аби раптом у центрі парку не виросла багатоповерхівка.

Автор: Наталя Сербин

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 27

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...