Мед Атлант

На Гуцульщині виступають проти ліквідації гірських районів

Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини наполягає на збереженні Гуцульщини та усіх існуючих адміністративних районів, які розташовані на території трьох областей, мотивуючи тим, що їх ліквідація призведе до соціальної напруги.

Про це йдеться у зверненні Асоціації до Президента України Володимира Зеленського, яке оприлюднене Верховинською районною радою Івано-Франківської області, передає “Укрінформ”.

Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини висловлює глибоке занепокоєння щодо подальшої долі районів Гуцульського регіону під час проведення децентралізації органів державної влади та адміністративно-територіальної реформи в Україні. … Ми наполягаємо на збереженні усіх районів Гуцульського регіону (Верховинського, Коломийського, Косівського, Надвірнянського районів Івано-Франківської області, Рахівського району у Закарпатській області, Вижницького та Путильського у Чернівецькій області) як окремих адміністративно-територіальних одиниць, беручи до уваги соціально-економічні, історико-географічні, демографічні, етнічні та культурно-мистецькі автентичні чинники. Вважаємо неприпустимою ліквідацію районів Гуцульського регіону, наслідки якої неминуче призведуть до соціальної напруги, – йдеться у зверненні.

Тут зазначають, що населені пункти, які розташовані у гірській місцевості на висоті 400 м над рівнем моря та вище, нині позбавлені соціальної інфраструктури, зв’язку, транспортної доступності. Є проблеми з енергозабезпеченням.

У Верховинському районі віддаль до центру надання адміністративних послуг сягає 30 – 50 км, а в разі об’єднання районів така віддаль сягатиме 100-150 км і більше. Аналогічна ситуація буде і в Путильському районі, де в разі об’єднання трьох районів (Вижницького, Путильського та Сторожинецького) при формуванні адмінцентру в місті Сторожинець віддаль від Путильщини сягатиме близько 100 км, а до найвіддаленішого села Сарата Селятинської ОТГ – близько 185 км. Відповідна проблема існуватиме і на Закарпатті, де прогнозується створення району з адміністративним центром у місті Тячеві (об’єднання гірського Рахівського з Тячівським районом), який знаходиться на відстані 75 км від міста Рахів і понад 110 км від сіл Чорна Тиса та Лазещина Рахівського району, – зазначають у зверненні.

Тут зауважують, що історичний досвід адміністративної реформи 60-х років минулого століття, в частині об’єднання високогірних районів із рівнинними, мав негативні наслідки. Також, у зверненні наводять приклад Польщі, де збережені два гірські повіти Бещадський та Ліський, які повністю відповідають критеріям та конфігурації Гуцульських, і закликають під час реформи не відкидати «ландшафтно-кліматичні, географічні, демографічні, соціально-економічні та інші специфічні особливості регіону Гуцульщини».

Відомо, що звернення направлять не лише Президенту України, але й уряду та Верховній Раді, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування цих областей.

Звернення прийнято на засіданні Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини у місті Вижниці 30 серпня, коли там проходив Міжнародний гуцульський фестиваль.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...