Мед Атлант

Франківськ читає Василя Стуса

Сьогодні, 4 вересня, у день смерті Василя Стуса, українського поета та дисидента, МІСТО вирішилося влаштувати флешмоб. Франківці по черзі читали рядки поезії “Присмеркові сутінки опали”.

До слова, 5 вересня у прокат виходить стрічка про поета “Заборонений”. Фільм зображує останні роки життя Стуса, його боротьбу із радянською системою та спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку він намагався передати з тюрми на волю.

Довідково.

Василь Стус – борець за незалежність України у XX столітті, видатний український поет XX століття, перекладач, прозаїк, мислитель, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського дисидентського руху. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991), Герой України (2005, посмертно).

За власні переконання зазнав репресій, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.

Похований на табірному цвинтарі у с. Борисово Чусовського району Пермської області.

У листопаді 1989, завдяки клопотанням рідних і однодумців, разом із побратимами Юрієм Литвином і Олексою Тихим, що також загинули в таборі ВС-389/36 селища Кучино, поета перепоховали в Києві на Байковому кладовищі.

Читайте також: У мережі опублікували трейлер стрічки “Заборонений” про Василя Стуса.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...