Мед Атлант

Куди діваються плаценти?

Перед тим, як дитина народжується, вона проходить шлях формування в утробі матері. І це не тільки фізичне виношування плоду, а й взаємодія матері і дитини, підготовка жінки до пологів, а дитини – до появи на світ.

Цінний компонент

Весь період вагітності плід оповитий плацентою – тимчасовим органом, який утворюється тільки при вагітності жінки і є провідником між організмом матері та плодом. Сама ж плацента відповідно до термінів вагітності проходить різні періоди формування та розвитку, але основна її функція – забезпечення плоду киснем, поживними речовинами і захист від інфекцій та токсичних речовин.

На 37-му тижні плацента починає старіти, що свідчить про те, що скоро дитина народиться. При народженні плацента виходить слідом за дитиною разом із залишком пуповини. Фактично на цьому основна місія плаценти закінчується, однак цей орган може виконувати й інші функції, про які мало хто знає, хоч вони дуже цінні.

Чимало людей обізнані з унікальними можливостями стовбурових клітин, які виділяються з пуповинної крові, проте зрідка хтось згадує про важливі властивості плаценти. Стовбурові клітини – прабатьки усіх клітин в організмі, у разі хвороби вони можуть замінити будь-яку пошкоджену клітину і стати клітиною крові, органу або тканини. Однак тканина плаценти також містить дуже високий відсоток стовбурових клітин, які можуть врятувати не одне життя, самі ж регуляторні білки, які вміщує плацента, при попаданні в організм активізують власні стовбурові клітини.

Тому, зважаючи на такі властивості, зрозуміло, що екстракт плаценти – засіб, який стимулює імунітет людини. В Україні про плаценту найчастіше можна почути як про компонент у косметиці, що має властивості омолодження, застосування плаценти в медицині – явище досить рідкісне.

Однак у світі це дуже цінний складник у медичній практиці, який використовують навіть для лікування онкологічних захворювань. Зберегти чи утилізувати після пологів цей дар природи, вирішує кожна жінка самостійно.

Жінки не знають

Галина Артиш, доула та акушерка, каже, що за свою практику знає тільки один випадок, коли жінка попросила віддати плаценту, більшість породіль навіть про це не запитують. Фактично практики залишати плаценту собі немає.

В Івано-Франківському обласному перинатальному центрі вдалося поспілкуватися з жінками, які щойно народили. У палаті чоловік з жінкою та своїм малям. Запитую, чи планували забирати плаценту. Жінка здивовано реагує: «А що з нею робити?». У другій палаті жінка після кесаревого розтину, Мирослава, у неї вже другі пологи. Про те, що плацента є цінною, чула, але каже, що не думала ніколи про те, що жінка має право її забрати.

Отже, більшість жінок взагалі не знають про те, що, крім дитини, приводять на світ дуже цінний медичний матеріал – плаценту. Для того, аби з’ясувати, що роблять з плацентою самі ж пологові будинки, ми звернулися з відповідним запитом до Івано-Франківського міського департаменту охорони здоров’я.

За інформацією Івано-Франківського міського перинатального центру, відповідно до договору №003/19-НВ про надання послуг у сфері поводження із небезпечними відходами від 05.02.2019 року плаценти, які залишаються після народження дітей, віддають ТОВ «Екологічні переробні технології» на утилізацію. Це приватна структура, кінцевим бенефіціарним власником є іспанська компанія «СПРІМОНТ ЛІМІТЕД».

Чимало людей обізнані з унікальними можливостями стовбурових клітин, які виділяються з пуповинної крові, проте зрідка хтось згадує про важливі властивості плаценти

Так, плацента прирівнюється до відпрацьованого біологічного матеріалу, як, наприклад, апендикс, ампутована кінцівка або видалена пухлина, тому підлягає утилізації.

Отже, після народження дитини плацента може мати такі варіанти застосування:

  • її віддають матері;
  • утилізують за непотрібністю;
  • відправляють на гістологію, а потім утилізують у випадку, коли є патології при народженні дитини.

А що може зробити жінка, яка вирішила забрати плаценту?

Світова практика використання плаценти є дуже різноманітна: люди її можуть переробляти і вживати у формі капсул, засушувати і зберігати вдома або використовувати як медичний матеріал для лікування. Однак, аби плацента не втратила своїх лікувальних властивостей, потрібно це робити правильно, а далі зберігати при певній температурі. Самотужки жінка після пологів це зробити не може, для цього є спеціалізовані заклади.

Забрати плаценту

Така можливість є, але надають її в основному приватні ініціативи. В інтернеті можна знайти окремі заклади, які перевозять та зберігають плаценту і пуповинну кров. До одного із них ми зателефонували на гарячу лінію, аби дізнатися, як це працює на практиці. Телефоном працівниця покроково проконсультувала нас і повідомила, що в Івано-Франківську є представник їхньої установи, з яким попередньо можна зустрітися і все обумовити. Якщо є наміри зберегти плаценту і помістити в їхніх банк (кріобанк), то потрібно підписати договір. Після пологів представник установи забирає плаценту, далі її транспортують у Київ. Плацента проходить усі необхідні дослідження, і, якщо все гаразд, її поміщають у кріобанк.

У багатьох країнах це нормальна практика, для України – доволі рідкісне явище. В Івано-Франківську нам вдалося поспілкуватися з матір’ю, яка передала плаценту та пуповинну кров своєї дитини на зберігання.

Про те, що є така можливість, Вікторія довідалася на приватних курсах для вагітних «Центр свідомого батьківства». «Одного разу перед лекцією виступив представник кріобанку і розповів про те, що можна зберігати пуповинну кров та плаценту, розказав про унікальну цінність цього біоматеріалу. Нас з чоловіком це зацікавило, ми почали вивчати, хто це робить і як це відбувається в Україні. Зрештою, проаналізувавши різні приватні установи, зупинилися на одній з них», – розповіла жінка.

Більшість жінок взагалі не знають про те, що, крім дитини, приводять на світ дуже цінний медичний матеріал

Після укладення угоди їм надали бокс для біоматеріалу. Вікторія попередила лікарів і після пологів помістила плаценту і пуповинну кров у бокс. Далі матеріал транспортували в Київ, провели дослідження на придатність, чи немає інфекцій і чи справді він буде лікувальним. Їм повідомили, що все добре, зараз чекають на сертифікат. Коли дитині виповниться 18 років, вона стане власником цього біоматеріалу.

«Це все платно, недешево, є певні острахи, – додає жінка, – але наша ціль – збереження плаценти та пуповинної крові, бо це є біологічна страховка для дитини, а також певною мірою і для нас, батьків. Тому ми вирішили скористатися такою можливістю».

Дорога процедура

Варто зазначити, що перше клінічне застосування стовбурових клітин пуповинної крові в Україні відбулося в 2008 році, а вже в 2012 році розроблені й виготовлені кріобанком препарати стовбурових клітин пуповинної крові офіційно дозволені МОЗ України.  Є відповідний перелік захворювань, при лікуванні яких застосовують стовбурові клітини.

Щодо практики використання біоматеріалу, то, наприклад, найбільш відомий Інститут клітинної терапії, якому понад 12 тисяч сімей довірили зберігання свого біоматеріалу, провів більш як 200 успішних трансплантацій стовбурових клітин пуповинної крові та понад 50 трансплантацій мезенхімальних стовбурових клітин плаценти.

Отже, зберігання плаценти та пуповинної крові після народження малюка – це унікальна інвестиція в майбутнє дитини. Однак це дорога послуга, тому не всі батьки можуть собі її дозволити. Забір, дослідження і зберігання біоматеріалу – це тисячі доларів. В одному із прайсів приватної установи фігурують такі цифри: забір – від 14 000 до 86 000 грн. Все залежить, який саме біоматеріал хочуть зберегти батьки – тільки плаценту чи пуповинну кров і пуповину. Плата за зберігання може становити від 1000 $ до 3000 $ у рік. Суми немалі.

Звісно, якщо брати до уваги, скільки коштів інколи батьки витрачають на пологи чи на лікування дітей, то така інвестиція цілком може бути виправданою, але, по-перше, мало хто знає про таку можливість, по-друге, є ризик і страх щодо зберігання біоматеріалу: яка гарантія, що біоматеріал, наприклад, не пропаде або раптом не втратить своїх лікувальних властивостей. Зрештою, кріобанки – це приватні структури. Сьогодні є – завтра закрилися.

Жінка після пологів переймається тільки життям дитини, в той момент вона не думає про те, де ж її плацента

Найбільш незрозуміло, чому такий цінний біоматеріал так легко утилізують медики і навіть ніхто цьому не приділяє особливої уваги. Після пологів його поміщають у морозильну камеру, згодом віддають на утилізацію… А коли раптом люди вирішують зберегти, то змушені платити тисячі доларів. Чи справді ці всі плаценти утилізують, яка ж гарантія?!

Згадаймо, що жінка після пологів переймається тільки життям дитини, в той момент вона не думає про те, де ж її плацента, утилізували її чи раптом помістили в спеціальний бокс і в неї попереду особлива місія – лікувати чи рятувати чиєсь життя, а хтось, маючи доступ і володіючи інформацією, на цьому може добре збагатися. Чому в Україні немає державного кріобанку, чому держава не використовує таку унікальну можливість порятунку дітей? Відповіді на ці питання ховаються десь у кабінетах чиновників, але не забуваймо, що і трансплантація органів в Україні є забороненою, та це не означає, що ринок купівлі-продажу відсутній.

 

Автор: Наталя Сербин

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 27

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...