Мед Атлант

6 тисяч років: археологи знайшли рештки, які здивували країну. ФОТО

Скелет жінки виявили на території давньоруського городища, де колись було поселення людей.

Решткам людини, що знайшли в селищі Гоща, орієнтовно шість тисяч років.

На рештки науковці натрапили цілком випадково. Кістки були закопані на глибині 50 сантиметрів. Науковці визначили стать за вигином щелепи та тазовими кістками, пише 24 канал.

Співробітник Рівненського музею Віталій Тимощук згадав, що вони знімали шар за шаром, як раптом натрапили на кістки. Спершу вони знайшли череп та ребро, а далі й весь кістяк.

Археологи переконані, що ця людина була похована під час ритуалу. Про це свідчить розташування кісток. Адже тисячі років тому людей хоронили біля поселень, розпалювали вогнище, а коли воно вигоряло, на його місце клали померлого.

Це так звані скорченики. Тобто людина лежала у позі ембріона. Рука, нога та голіностоп залишилися незруйнованими, – пояснив керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.

Археологи переконані, що ця людина була похована під час ритуалу.

Найбільше науковців здивував і вразив череп жінки. Як зауважив Войтюк, у сучасних людей потилиця пряміша, а у випадку цієї жінки – витягнута. Він припустив, що це могли зробити штучно, аби наблизити себе до богів. Череп деформували з дитинства, накладаючи на нього джгути, після них він починав рости по-іншому.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...