Мед Атлант

Верховна Рада прийняла законопроєкт про імпічмент

Сьогодні, 10 вересня, на засіданні Верховної Ради прийняли Закон про імпічмент.

Верховна Рада

Про це повідомляє МІСТО з посиланням на “Українську правду”. 

Верховна Рада прийняла у цілому законопроєкт президента Володимира Зеленського  про імпічмент.

Таке рішення підтримали 245 депутатів.  Проти проголосували – 73. Утримались – 55. Це рішення не зустріли оплесками. Навпаки воно викликало обурення частини депутатів.

Опозиція вимагала розглядати проєкт за повною процедурою, щоб мати змогу подати поправки до другого читання, пише BBC.

“Прошу вас не ламати парламент через коліно, дотримайтесь норми регламенту. Регламент гарантує право депутатам внести поправки до другого читання”, – заявив Нестор Шуфрич. Його підтримували представники усіх фракцій та груп, окрім “Слуги народу”.

Головне науково-експертне управління парламенту також вказувало, що проєкт потребує доопрацювання.

Загалом документ розглядали всього 28 хвилин.

Документ в загальних рисах повторює конституційну процедуру імпічменту, яка передбачає підтримку спочатку 226 голосів, потім 300, а також фінальне голосування аж 338 депутатами.

Також для оголошення імпічменту потрібні позитивні висновки Конституційного та Верховного суду.

Парламент попереднього скликання схвалював закон про тимчасові слідчі комісії, який також унормовував процедуру імпічменту. Проте той документ так і не підписав президент Володимир Зеленський.

Складна і малореальна процедура

338 голосів – саме стільки депутатів мають проголосувати у Верховній Раді, щоб оголосити президенту України імпічмент та змістити його з посади.

У 111-й статті Конституції чітко виписана процедура імпічменту, яка фактично передбачає три голосування у Верховній Раді.

Спочатку проста більшість у 226 депутатів має ініціювати імпічмент у разі “державної зради або іншого злочину”.

Для цього створюється спеціальна тимчасова слідча комісія, результати розслідування якої має схвалити конституційна більшість – щонайменше 300 депутатів.

Після цього Конституційний суд має перевірити справу на конституційність процедури, а Верховний суд – на обґрунтованість звинувачень. І якщо все це буде, то остаточно затвердити імпічмент та відставити президента мають три чверті депутатів – щонайменше 338.

Що нового у законі

Президентський проєкт закону про імпічмент складається з 23 статей і чітко врегульовує процедурні моменти звільнення президента. Водночас, цей же документ прибирає із закону про регламент Верховної Ради майже 20 статей, які до цього регулювали процедуру імпічменту. Проте в регламенті раніше була вимога, що для імпічменту потрібен окремий закон про спеціальні тимчасові слідчі комісії.

Зараз же ця вимога з регламенту прибирається, а всі процедури щодо звільнення президента виписані в новому законі.

Ініціювати імпічмент можуть не менше 226 депутатів, які мають зробити спеціальне письмове подання. У разі такого звернення у Верховній Раді мають створити спеціальну тимчасову слідчу комісію, яка буде розслідувати можливий злочин президента. До складу комісії також обираються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі, які готуватимуть обвинувачення. Спеціальна тимчасова слідча комісія створюється за 30 днів з моменту ініціювання процедури імпічменту. Ця комісія розслідуватиме факти та обставини вчинення президентом злочину, перевіряє всі обставини та готує постанову про звинувачення президента.

Читайте також: Суд визнав невинуватими хлопця і дівчину – учасників пікету про імпічмент Зеленському.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...