Мед Атлант

Працювати далі чи докупити стаж: як прикарпатці зможуть отримати пенсію.ВІДЕО

Раніше для виходу на песнію треба було мати за плечима 25 років стажу.

Цього року необхідний стаж збільшили до 26.

Ті, хто не матиме бажання працювати далі, а років до стажу бракуватиме – зможуть його докупити.

Це або допрацювати, або піти в органи податкової служби укласти договір про добровільну участь і докупити цей стаж. На сьогодні стаж можна докупити за минулі періоди, а також укласти угоду, договір про добровільну участь і набути стаж на майбутнє, – розповіла Галина Григорчук, заступник начальника управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Івано-Франківській області.

Громадян закликають не зволікати і не чекати, поки виповниться 60 років, краще звернутися до сервісного центру за рік чи пів року до виходу на пенсію.

За минулі періоди в нас спрачується ставка двійна. Тобто якщо сьогодні заробітня плата 4723 грн., то 20-22% від цієї суми – це є мінімальний внесок, але помножений на коефіцієнт 2. Застосовується коефіцієнт 2, якщо це за минулі періоди треба купити стаж. Якщо на майбутнє – то сплачується один мінімальний внесок кожного місця, при цьому отримується право на набуття стажу, – розповіла Галина Григорчук, заступник начальника управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Івано-Франківській області.

Якщо громадянин після 60-річного віку не має наміру працювати далі, не хоче купувати стаж і працював більше 15 років, йому може бути призначено тимчасову державну допомогу, але тільки до кінці 2020 року. Далі – стаж доведеться докуповувати або напрацьовувати.

Детальніше дивіться в сюжеті ТРК “РАЇ”:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...