Мед Атлант

Подорожі на автодомі. Караванінг: Що? Де? Коли?

 

У відпустку на автодомі. Для українців такий вид відпочинку радше екзотика, для європейців – звична практика. Караванінг, а саме так називається цей спосіб подорожувати, –  в Європі  популярний тренд, який з кожним роком лише набирає обертів. І не тільки їїсеред заможних європейських пенсіонерів, як це було колись. Караванінг «молодіє» та знаходить все більше прихильників самостійних спонтанних поїздок.  Чи доступний він українцям та що варто знати про подорожі в будинку на колесах дізнавалися в керівника «Української федерації кемпінгу та автотурзиму» Дмитра Баєва, який не зраджує такому відпочинку вже більше 20 років та встиг об’їхати  за кермом автодому понад півтора десятка країн. 

Що?

Караванінг – термін, що складається з англійських слів CAR – авто,  VAN – причіпний вагон,  позначає подорожі автомобілем з причепом у вигляді трейлера або на автодомі. Це два основні типи будинків на колесах. Власне автодоми  – це автомобілі, які мають двигун та жилу частину. І вони також бувають різними. Вени або кастенвагени з вигляду схожі на звичайні мінівени, просто всередині облаштовані для проживання.  Альковні автобудинки – так називають авто через характерну громіздку надбудову над його кабіною, де розташовується додаткове двоспальне ліжко. Напівінтегровані  – мало чим відрізняються від попереднього виду, просто не мають такої великої надбудови. А в  інтегрованих будинках на колесах кабіна повністю об’єднана з житловим простором.  Стандартна комплектація причепів та домів відрізняється. Однак туалет, він же душ, кухня з плитою, холодильником, спальні місця – це той мінімум, який в розпорядженні автотуриста завжди.

Караванінг  ще іноді називають яхтингом на колесах. Принцип мандрівки дуже схожий, лишень пересуваєшся зі своїм житлом не морем, а дорогою.  Як яхти заходять в порт, так караванери зупиняються на кемпінгах, які, як правило, облаштовані усім необхідним для такого відпочинку: електрикою, водопостачанням, інтернетом,  охороною. Тож караванінг та кемпінг – це, по суті, дві сторони однієї медалі, що нерозривно пов’язані між собою.

Де? 

Найбільш розвиненими кемпінг-регіонами багато років поспіль традиційно залишаються Європа та Північна Америка. Підхід до будинків на колесах в цих двох частинах світу  дещо різниться. Якщо на старому континенті більше поширена культура караванінгу як способу подорожувати, то в США розповсюджене явище повноцінного проживання в мобільних будинках, коли люди, змінюючи місце роботи, запросто переїжджають  в інший штат.  Упродовж останніх кількох років експерти фіксують значний зріст інтересу до караванінгу в Китаї, де за європейським зразком виробляють спеціалізовані автомобілі та розвивають мережу кемпінгів.

А що ж в Україні? Які можливості для автоподорожей з власним будинком у нас на Батьківщині? На фоні світових трендів Україна виглядає дуже скромно. За оцінкою федерації, кількість караванерів у нас становить близько 50 тис. Це радше ініціатива  поодиноких ентузіастів,  аніж масове явище, як в Європі. Інфраструктура кемпінгів у нас  також розвинена слабо. Розташовані вони в основному в популярних туристичних регіонах – на Заході, в Карпатах, й  узбережжі Чорного та Азовського морів (Арабатська стрілка, Одеські лимани, Залізний Порт). Однак мізерна кількість кемпінгів – близько трьох десятків – для України як крапля в морі.  Причина – відсутність караванерів, які подорожують та залишають на кемпінгах гроші.  А караванерів нема через те, що немає відповідної технічної бази – виходить ось таке замкнуте коло.

Ще один суттєвий бар’єр для розвитку караванінгу в Україні – погані дороги. Техніка для автоподорожей виготовляється переважно у Європі та не витримує експлуатацію на наших «вбитих» автошляхах. Тому для  комфортних подорожей на автодомах краще обирати західний напрямок. Від прохолодної Скандинавії до спекотної Іспанії – можливості для караванінгу в Європі поза конкуренцією. Тут розвинена  мережа кемпінгів з високим рівнем сервісу, діють прокати  автотехніки на будь-який смак та гаманець.

Коли?

Як у будь-якому напрямку туризму, в караванінгу є свій високий та низький сезон. Це варто врахувати, плануючи подорож. Найбільш пікові за популярністю – липень та серпень, коли європейські школярі йдуть на канікули.  Тож ціни та завантаженість кемпінгів тоді максимально високі. У цей період існує ризик залишитися без місця на кемпінгу, якщо не подбаєш про завчасне бронювання місця.  Менш завантажені червень та вересень. Відповідно ціни у цей період теж  дещо нижчі. Найнижчим сезоном вважаються квітень, травень, а в деяких країнах і жовтень. Кемпінги в Європі працюють з травня по вересень. Хоча й  тут також є свої нюанси.  Це, як правило, стосується приморського відпочинку. Ті ж, які працюють у містах, орієнтуються на цілорічний відпочинок.

З чого почати? 

Якщо ви ніколи не подорожували на автодомі, то першу свою мандрівку необхідно максимально ретельно  спланувати, а ще краще прихопити з собою досвідченого товариша.

Доцільно  починати з оренди,  а не купівлі вартісної техніки, щоб визначитися, чи підходить  такий спосіб подорожувати саме  вам. Для початку оберіть трейлер, а  не автодім. Повертаючись до аналогії з яхтами, перш ніж стати за штурвал кількаметрової машини, слід навчитися веслувати на човні. Так само і тут. Зауважимо, для керування автодомом вагою до 3,5 тонн достатньо прав категорії В.

В Україні  компаній, які здають в оренду автодоми, практично немає. Тож нині для українця  оптимальний варіант –  поїхати в Польщу, орендувати там трейлер або автодім і далі вирушати в Європу.  Добре, що візи тепер нам не потрібні.

Оренда чи купівля?

Орендувати будинок на колесах можна в будь-якій країні Європи. З можливостями інтернету та базовою англійською – це не проблема. Вводите «rent motorhome»  і назву країни, звідки  починаєте подорож, та шукаєте прийнятний варіант.  До прикладу, вартість оренди автодому в сусідній Польщі становить 80 євро на  добу, трейлера – 20 євро. Також врахуйте, що вам потрібно буде внести заставу, яка становить 600-1000 євро за новий автодім  та 300 євро за  трейлер. Обов’язково закладіть в бюджет вартість палива, сервісний збір, плату за дороги, за перебування  на кемпінгу (25-40 євро на добу)  та певну суму на непередбачені витрати. Середній бюджет караванінг-подорожі  на сім’ю з чотирьох людей становить 500 євро в тиждень. Дуже вигідно, що в автодомі можна готувати, мінімізуючи  витрати на харчування в ресторанах чи кафе.  Ті, котрі хочуть додатково зекономити,  можуть навіть  привезти продукти з дому. Для тривалого перебування на одному кемпінгу можна домовитися з господарем про знижку.  Ще одна можливість заощадити до 40% витрат під час подорожі – придбати та скористатися кемпінг-картами CCI, світової організації кемперів, що діє на більш як 2870 кемпінгах в 40 країнах.

Скільки коштує будинок на колесах?

Для того, щоб стати караванером в Україні, потрібно мати мінімум 2 тисячі євро.  Звичайно, мова йде про придбання вживаної техніки. Як правило, більшість автодомів на українському ринку – вироблені в 80-х, 90-х роках. Нових – одиниці. Офіційно займаються продажем лише дві фірми – одна в Києві, інша в  Харкові. Загальний обсяг проданих машин не перевищує 20-30 на рік.  У Німеччині, для порівняння,  минулого року було зареєстровано більше 70 тисяч нових автодомів. Вартість найскромнішого нового кемпера складає  35 тисяч євро. Середнього – 40-60 тис. євро. Верхня ціна обмежена лише платоспроможністю покупця. Існують екземпляри за 1,5-2 млн євро, з вбудованим гаражем для феррарі.

Вартість трейлерів дешевша: від 8,5-10 тис. євро за найпростіший до більше 20 тисяч з  «повним фаршем». На ринку вживаних автомобілів  ціни сильно різняться.  Тут хто як знайде та зуміє домовитися.

Для кого?

Подорожувати у власному ритмі, з улюбленими речами та усім домашнім комфортом,  не прив’язуватися  до  розкладу транспорту,  зупинятися,  коли та де захочеш – лише частина переваг, які відзначають караванери. Це відпочинок для активних, практичних людей, які цінують свободу і готові  на відпочинку іноді напружуватися. Тому що дім, навіть якщо він на колесах, потребує  обслуговування – помити, прибрати, заправити туалетні  касети, а в разі потреби – й підремонтувати. В дорозі не отримаєш цілковитий релакс турецьких та єгипетських готелів. Зате тут ніколи не буває сумно. Нові місця. Нові знайомства.  Чи гори, чи море, чи  культурно-розважальні поїздки, ти обираєш де, з ким та скільки бути.  Караванінг – це такий варіант відпочинку, яким ти управляєш сам.

Матеріал створено за підтримки Української Федерації кемпінгу, караванінгу та туризму www.ufcca.org

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 27

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...