Мед Атлант

Рада ухвалила закон про штрафи за перевантажені фури

10 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №1047 про збільшення штрафів за перевантажені фури у розмірі від 500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів.

Документ підтримали голосами 331 депутат, – пише “Економічна правда”.

Зокрема, законопроєкт пропонує дозволити автофіксації порушень, пов’язаних із перевищенням вагових або габаритних обмежень, та нарахування штрафів за такі порушення.

Документ передбачає, що за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; від 10% до 20% – штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів; понад 20% – у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правом здійснення габаритно-вагового контролю наділяється “Укртрансбезпека”.

Адміністративну відповідальність за порушення в частині перевищення вагогабаритних параметрів згідно із законопроектом, нестиме фізична особа або керівник юридичної особи, на яку зареєстровано транспортний засіб.

Передбачається, що штрафи за порушення законодавства про автомобільний транспорт у частині про перевищення вагогабаритних параметрів, будуть зараховуватися до державного Дорожнього фонду.

Автори законопроекту підкреслюють, що 97% автомобільних доріг вже втратили несучу здатність, дорожнє покриття деформовано і зруйновано, а штучні споруди знаходяться в аварійному стані. Водночас все більша кількість фур здійснює перевезення з порушенням вагових обмежень.

Також, на думку авторів законопроекту, 34 переносних вагових комплекси, що знаходяться на балансі “Укртрансбезпеки”, дають змогу перевірити всього 272 тис. авто на рік, що становить менше 1% від всього великовантажного автотранспорту.

“Впровадження автоматичної фіксації відповідних порушень забезпечить підвищення рівня контролю, підрахунку трафіку руху і матиме позитивний вплив на забезпечення безпеки дорожнього руху та збереження автомобільних доріг”, – йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...