Мед Атлант

З усіх українців зберуть тисячі гривень на оборону і пенсії: головне з проєкту бюджету-2020

Українці в 2020-му своїми податками насамперед фінансуватимуть оборону і соціалку. На ці статті витрат у проєкті бюджету передбачені найбільші суми.

Наприклад, якщо загальний бюджет розділити на все населення країни (дані Держстату), вийде, що на науку кожен заплатить 92 грн за весь наступний рік, а на покриття дефіциту Пенсійного фонду – по 4,1 тис. грн.

Детальніше про те, як хочуть витратити гроші українців у 2020-му – в матеріалі OBOZREVATEL.

Куди йдуть гроші

Бюджет України – гроші всіх платників податків. Щорічно уряд розробляє кошторис – що і куди витратити, а парламент цей документ ухвалює. З огляду на інфляцію, для більшості міністерств і відомств фінансування збільшиться. Хоча, як і раніше, через необхідність витрачати приблизно 40% на погашення державного боргу, багато сфер отримують лише частину від потреби.

Отже, в наступному році, якщо проєкт бюджету ухвалять без значних змін, українці заплатять по 10 тис. грн на погашення та обслуговування боргів країни. Це рекордна цифра, яка в майбутньому повинна зменшуватися. Так планують у Мінфіні. У сумі в 2020-му кредити України обійдуться в 421,6 млрд гривень.

Серед суттєвих статей витрат – оборонка і безпека, соціалка. Так, приблизно 5,8 тис. на рік кожен українець віддає на потреби поліції, армії. Ще майже 4,1 тис. грн – на покриття дефіциту Пенсійного фонду, лише 92 грн – на Національну академію наук.

Скільки і на що заплатимо:

  • 172,5 млрд, або 4107 грн із кожного українця – на погашення дефіциту Пенсійного фонду;
  • 2,02 млрд або 48 грн із кожного українця – на Службу зовнішньої розвідки;
  • 3,9 млрд або 92 грн – на Національну академію наук;
  • 1,9 млрд або 45,2 грн із кожного українця – на Державне бюро розслідувань;

  • 1,03 млрд грн або 25,4 грн – на НАБУ;

  • 0,812 млрд або 19,3 грн – на НАЗК;
  • 168,9 млрд або 4,4 тис. грн – на Міністерство фінансів;
  • 136,4 млрд або 3,4 тис. грн – на освіту;
  • 108 млрд або 2,5 тис. грн – на охорону здоров’я.

“Кабмін був змушений затвердити такий варіант через терміни. До 15 вересня мали подати. Подали. Зараз більше залежить від того, які правки внесуть. Багато пропозицій, законопроєктів повинні вплинути і на дохідну, і на видаткову частини. Візьмемо ту ж верифікацію – який від неї буде ефект? А жорсткість правил для ФОПів зі звітністю – що зміниться? Та й редагування до Податкового кодексу розглядають, зокрема й щодо ренти”, – пояснює аналітик Єгор Комов.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...