Мед Атлант

Як відреставрують хірургічний корпус колишнього палацу Потоцьких. ВІДЕОСЮЖЕТ

На палац Потоцьких в Івано-Франківську чекає реставрація. В одному з корпусів незабаром розміститься «Українська академія лідерства». Як виглядатиме оновлений палац, ми запитали у Володимира Гайдара, директора комунального підприємства “Простір інноваційних креацій “Палац”.

Усі три корпуси колишнього палацу Потоцьких в аварійному стані, тому передусім їх чекають протиаварійні роботи. Так, уже є проєкт таких робіт на корпус “палацовий” – він був лівим крилом комплексу.

Реставраційні роботи проводитимуть у колишньому хірургічному корпусі. Це приміщення будувалося за Австрії як лікарняне і, власне, свого призначення не змінювало. Корпус у задовільному стані, це підтвердили під час обстежень.

Нещодавно «Українська академія лідерства» підписала меморандум з «Палацом». Осередок, який тут базуватиметься, запрацює з вересня наступного року.

Територія колишнього палацу Потоцьких, а саме хірургічний корпус, добре підійшов академії. Разом із архітектором Віктором Зотовим організатори надали попередню концепцію використання приміщень хірургічного корпусу. Пізніше її доопрацювали щодо додаткового зонування приміщень. Тут учасники “Української академії лідерства” будуть мешкати. Паралельно у палаці можна буде проводити й інші заходи.

«Те зонування, яке ми запропонували, допоможе працювати корпусу і для зовнішніх, і для внутрішніх подій», – розповідає Володимир Гайдар. Так, хірургічний корпус добудують. Споруда складатиметься з металевих та скляних конструкцій і буде з’єднувати праве й ліве крило корпусу. Дах також експлуатуватимуть. До прикладу, є ідеї поставити сюди телескоп.

Чотири зали тут будуть ділити разом з академією. У вихідні дні, коли нема навчання, проходитимуть конференції, круглі столи, виставки. В окремих залах учасники академії проживатимуть.

Напрацювання з реставраційних робіт представлять на консультативній раді з питань охорони культурної спадщини, аби обговорити деталі.

Експерти проаналізувати інтер’єри військових шпиталів Першої світової, міжвоєнного періоду і їхній аскетизм інтегрують з сучасністю. «Як на мене вийшло цікаво, оригінально. Якщо подивитися на фотографії початку ХХ століття і на ті інтер’єри, які в нас виходять, можна прослідкувати зв’язок у легкій ненав’язливій атмосфері», – розповідає Гайдар.

На фото оновлені зали хірургічного корпусу.

Поки іде мова про реставрацію першого та другого поверху. У планах – горище. Там також з часом облаштують затишний мансардний простір.

Цікаво, що сходи залишать – вони є автентичними. Відновлять лише втрачені елементи.

На першому поверсі повністю реставруватимуть підлогу – тут вона повністю знищена. На другому залишать.

Планування корпусу, зі слів Володимира Гайдара, – універсальне. Тут можна буде проводити різні події. А вагома перевага – можливість заночувати.

«Все продумано так, аби мінімально втручатися в конструкції і в існуючі рішення стосовно отворів, підлоги тощо. Ми максимально збережемо те, що є, реставруємо», – каже Володимир Гайдар.

Команда «Палацу» планує реалізувати ще один проєкт. Він стосуватиметься концепції ідеальних міст Європи. За такою концепцією був побудований і Станіславів. Таких міст в Україні є ще два – Жовква і Броди. Приміщення оновленого «хірургічного» корпусу заекспонують стендами з інформацією про ідеальні міста. Буде також і відео, і доповнена реальність. «Тут на території ми плануємо розташувати макети ідеальних міст. Їх є кілька десятків у Європі. Серед тих ідеальних міст буде і Станіславів», – розповідає Володимир Гайдар.

Були розмови і про макетування Станіславова початку ХХ століття для зйомок фільму «Віддана» за романом Софії Андрухович «Фелікс Австрія».

“Простір інноваційних креацій “Палац” мав б замовити макет Станіславова того періоду. Але макет для фільму та експонування – різні речі. Коли отримали макет для фільму, зрозуміли, що він більше бутафорний», – каже Володимир Гайдар.

Макет для на території палацу повинен бути максимально достовірним. А на ескізах від творців фільму було більше фантазії. Не було показано кварталів, що були втрачені під час Першої та Другої світової війни, оборонних споруд, комплексу палацу з Гетьманськими валами. Формат із цими включеннями не підійшов творцям фільму. А достовірність дуже важлива, підкреслює Гайдар, адже макет мав відображати історію не лише періоду, знятого в стрічці, але й демонструвати  інші історичні епохи. Окрім цього, кошти на макет планували виділити з міського бюджету.

На реставрацію усього палацу Потоцьких потрібно близько 115 мільйонів гривень. Однак ця цифра буде зростати. Так, на ремонт «хірургічного» корпусу за попередніми підрахунками потрібно 25 мільйонів гривень.

Частина коштів на це піде із міського бюджету, левова частка – грантові.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...