Мед Атлант

Франківська облрада хоче, щоб сільським лікарям первинки платили більше, ніж міським

Сьогодні, 20 вересня, за сесії, депутати обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів з прохання корегувати коефіцієнти на тарифи медичних послуг у селах.

Таким чином вони підтримали звернення депутатів Житомирської обласної ради. У зверненні зазначається, що для міського та сільського населення передбачені однакові коефіцієнти. Але в місті щільність населення є значно більшою, що дозволяє обходитися меншою кількістю лікувальних закладів.

«З метою недопущення дискримінаційних ситуацій та забезпечення сільського населення ефективною, якісною, сучасною і доступною медичною допомогою, звертаємось із пропозицією щодо запровадження для медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу в сільській місцевості, обґрунтованого корегувального коефіцієнта до капітаційної ставки за обслуговування одного пацієнта.», – йдеться у тексті звернення.

Капітаційна ставка за обслуговування одного пацієнта протягом календарного року становлять 370,00 грніз застосуванням (шляхом множення) коригувальних коефіцієнтів залежно від вікової групи пацієнта.

Але для міста та сільської місцевості коефіцієнти однакові, що є несправедливим, адже, неможливо порівнювати щільність розташування населення в місті та на селі, оскільки висока скупченість міського населення дозволяє обходитись меншою кількістю закладів первинної медичної допомоги (амбулаторій), які, переважно,є великими груповими лікарськими практиками із сконцентрованим в одному місці лікувально-діагностичним обладнанням, в той час як на селі це переважно амбулаторії моно-практики з одним лікарем, які мають великий радіус обслуговування – великі дільниці з невеликими, віддаленими один від одного малочисельними населеними пунктами, до того ж, які сполучаються дорогами низької якості.

За питання проголосували 58 депутатів. Рішення прийняли.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...