Мед Атлант

Діти та косметика: у чому небезпека та як захистити малюків

Коли у сім’ї з’являються діти, а особливо, коли вони вчаться ходити самостійно, перед батьками постає виклик — створити вдома максимально безпечний простір.

Передусім батьки думають про розетки, гострі кути та предмети. Але часто забувають про менш очевидну небезпеку — зокрема про косметичні вироби. Насправді дарма.

У США протягом 2002-2016 років майже 65 тисяч дітей потребували екстреної медичної допомоги через травми та пошкодження, спричинені косметикою. Тобто — близько 4 тисяч дітей щороку. Близько 60% були молодшими 2 років, 40% — віком від 2 до 4 років. Про це повідомляє Уляна Супрун на своїй сторінці у соціальних мережах.
Майже 99% випадків травм трапилися вдома. Йдеться передусім про отруєння та хімічні опіки. Косметичні засоби часто є кольоровими, гарно пахнуть, можуть навіть мати “їстівний” запах і легко відкриваються. Крім того, діти мають звичку наслідувати своїх батьків і використання косметики та парфумів — на жаль, не виняток.


Засоби для зняття лаку були найбільш поширеною причиною отруєнь, парфуми — пошкодження очей, а засоби для хімічної завивки та засоби для розчісування — причиною госпіталізацій.

Які саме косметичні вироби становлять небезпеку для дітей:

28% пошкоджень спричинені засоби для нігтів
27% — засобами для волосся
25% — засобами для шкіри (в тому числі сонцезахисними кремами)
13% — парфумами

Що можуть зробити батьки, щоб убезпечити малюків:

Зберігайте косметику в недоступних для дітей місцях. Це найменша, але дуже важлива річ, яку треба зробити. Складіть її у коробки чи безпечні контейнери.

Робіть обдумані покупки. Купуйте лише ті косметичні продукти, які вам дійсно необхідні та які ви дійсно використовуєте. Старайтеся уникати косметики, яка певним чином нагадує їжу або може зацікавити дитину.

Викиньте косметику, якою ви не користуєтесь. Зробіть ваші запаси якомога “скромнішими”.

Якщо косметика потрапила в очі дитині — негайно промийте їх великою кількістю проточної води та за потреби зверніться по медичну допомогу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...