Мед Атлант

Нацбанк пояснив, чому попри падіння курсу ціни не знижуються

У Національному банку України пояснили, чому попри падіння курсу долара ціни на імпортні та не лише імпортні товари не змінюються та залишаються так само високими, пише Громадське.

Як зазначив заступник голова Національного банку Дмитро Сологуб в інтерв’ю «РБК-Україна», на ціни впливає психологічний фактор.

«Є поняття інерції: психологічно знизити ціни завжди складніше, ніж підняти їх. Але якщо ринок конкурентний, це сприяє зниженню цін. Ми бачимо, що курсовий ефект частково переноситься на уповільнення інфляції, часто це відбувається з певним лагом», — повідомив Сологуб.

Він зазначив, що наразі в Україні покращилася ситуація з конкуренцією на ринку, через що ціни активніше реагують на падіння курсу валют.

У вересні в Україні зафіксували інфляцію: ціни зросли на 0,7% відносно попереднього місяця.

Нагадаємо, що за даними Держстату, у серпні ціни в Україні впали на 0,3%, у липні ціни в Україні впали на 0,6%, а у червні — на 0,5%.

Раніше у Нацбанку повідомили, що продовжать дотримуватися режиму плаваючого курсу валют, тобто не будуть втручатися у його ринкову динаміку без нагальних потреб.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...