Мед Атлант

У Польщі побили українського актора

Український актор Юрій Чеботарьов, котрий працює у театрі Biuro Podróży у польському місті Познань, заявив про побиття колишнім працедавцем.

36-річного Чеботарьова госпіталізували із поламаним носом із піцерії, в котрій він підробляв у вільний від акторства час. Пан Юрій заявляє, що розпорядник закладу розбив йому носа, коли українець прийшов вимагати заборгованість зі зарплати, інформує видання “Збруч”.

Юрій Чеботарьов повідомив про факт побиття на своїй сторінці у Facebook, опублікувавши також знимку зі слідами побоїв. Інцидент трапився у четвер, 10 жовтня, пізно ввечері.

“Зламаний ніс і сліди душіння на шиї – так зі мною розраховувався керівник піцерії, в якій я заробляв гроші на життя у Польщі… Ця подія була шокуюча”, – прокоментував українець.

“Керівник закладу у день звільнення за згодою сторін ще три тижні тому не виплатив рахунок і сказав прийти 10 жовтня о 22:00 за грошима. Зважаючи на те, що я іноземець, намагався мене обдурити, а коли зрозумів, що не вдається, почав погрожувати і душити. Це змусило мене викликати поліцію. До приїзду поліції керівник піцерії усіма способами провокував мене, та, не стримавшись, завдав удару в обличчя”, – розповів Чеботарьов.

Юрій зізнається, що не наважився оборонятися. “Переконаний, що якщо б я себе захищав і був хоч один синяк на керівнику піцерії, я б вже сьогодні був депортований”, – зізнався він.

У коментарі для Gazeta Wyborcza Юрій Чеботарьов сказав, що він вирішив звільнятися з піцерії Tivoli три тижні тому, перед важливими театральними гастролями: працедавець не давав йому згоди на поїздку. “Я почув, що мушу вибирати: або робота, або театр. Я вибрав театр”, – розповідає актор, котрий пропрацював у піцерії рік.

Заборгованість складала приблизно 1700 злотих (10 тис. грн). Розпорядник закладу погодився видати працівникові 900 злотих, а про решту сказав, що залишить собі для супутніх соціальних виплат. Саме після відмови повернути гроші Чеботарьов викликав поліцію.

Сам інцидент трапився ближче до закриття закладу, перед 23:00. Шеф вимагав від колишнього працівника покинути приміщення, але Юрій відмовлявся, бо йому в поліції сказали, щоб чекав на прибуття поліцейської групи. “Керівник знову почав мене силою виштовхувати зі закладу, а вкінці вдарив мене головою в ніс”, – розповів Чеботарьов.

Поліція міста Познань підтвердила, що був виклик до закладу громадського харчування, а на місці виявили потерпілого. Слідство наразі не розпочалося. Юрія Чеботарьов, знайшовши адвоката, подаватиме заяву про злочин правоохоронцям у понеділок.

Українець має претензії до роботи польської поліції. “Дивною була поведінка поліціантів: вони зовсім не хотіли бачити, що все моє обличчя в крові, не переглянули записи відеокамер. Єдине, що викликали швидку. Спасибі й на тому”, – написав Юрій у Facebook.

Керівник піцерії заперечує, що побив українця.

“То якийсь наклеп. Авжеж, ми почубилися, але я його не вдарив. Після конфлікту Юрій вийшов зі закладу й повернувся вже в такому стані… Може, він вдарився до якогось канта”, – сказав Ярослав.

Розпорядник закладу відмовився надати журналістам записи камер: відрубав, що вони не працюють.

Зі слів Чеботарьова, свідками конфлікту було щонайменше двоє осіб – дружина керівника та кельнерка. Втім, українець не вірить у те, що вони дадуть покази на підприємця.

За Юрія Чеботарьова заступився колишній консул України в Познані Вітольд Горовський. “Я знаю Юрія вже кілька років. Завжди проймав мене якогось кшталту несміливою, делікатною, але одночасно сильною особистістю”, – написав Горовський.

Колишній консул похвалив Чеботарьова за моновиставу “Майданутий”, котру він поставив у театрі Biuro Podróży.

Директор театру Мацєй Новак висловив намір надати підтримку Юрію. Новак заявив, що в його театрі українська тематика та самі українські люди займають дуже важливе місце. “Без українців та українок наш театр і наша батьківщина були би вбогіші культурно і матеріально”, – зазначив він.

Низка польських діячів культури, із котрими, очевидно, перетинався Чеботарьов, виступили зі засудженням вчинку польського підприємця. Перший секретар посольства України у Польщі Дмитро Горбань написав у коментарі до допису Лукаша Хотковського, що Юрій наразі потребує підтримки. “А ми працюватимемо спільно, щоб таких випадків не було. І щоб винуватці отримали покарання”, – зазначив дипломат.

Юрієві Чеботарьову 36 років. Походить із міста Червоноград, що на Львівщині. Навчався акторській майстерності в Києві та в Харкові, працював у театрах Києва, Харкова, Львова. Співзасновник гурту “Бандурбенд”, котрий активно гастролював по українських фестивалях усередині 2000-х. Переїхав на роботу до Польщі три роки тому.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...