Мед Атлант

Рада ухвалила закон про викривачів корупції: скільки платитимуть

Верховна Рада в цілому ухвалила законопроєкт №1010, який вносить зміни до Закону “Про запобігання корупції” щодо людей, які викривають корупцію.

За це рішення проголосували 252 депутати. 233 з них – зі “Слуги народу”, 15 – з “Голосу”. По два голоси дали “Батьківщина” і позафракційні. Закон набуде чинності 1 січня 2020 року, пише “ВВС”.

Заступниця голови комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко під час виступу у парламенті заявила, що цей законопроєкт важливий для “формування культури відповідальних громадян, які готові повідомляти про факти корупції”.

Викривач корупції, згідно з текстом законопроєкту, – це “фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень іншою особою, якщо така інформація стала їй відома”.

Винагорода

Документ, зокрема, передбачає можливість отримання винагороди за таку інформацію. Але лише у випадках, коли йдеться про корупційні злочини, “грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму”. Станом на зараз це – понад 9,6 мільйона гривень.

Розмір винагороди становить 10% від розміру корупційного злочину, але при цьому не може перевищувати трьох тисяч мінімальних зарплат. Зараз це близько 12,5 мільйонів гривень.

Якщо про один і той самий корупційний злочин повідомили одразу кілька людей, то винагороду розподілять між ними рівними частинами.

Окрім того, схвалений закон передбачає, що викривач може повідомляти про факти корупції на анонімних засадах. Також викривача не можна буде засудити за завдану шкоду через таке повідомлення.

Саме ці норми викликали чи не найбільшу критику з боку противників схвалення закону. На їхнє переконання, це може призвети до висунення безпідставних звинувачень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...