Мед Атлант

Український музей сакрального мистецтва відкрився в Яремчі

В останній день жовтня, у день святого апостола Луки-іконописця, у Яремчі відбулося відкриття Українського музею сакрального мистецтва.

Представлена сучасна експозиція творів XVII-XXІ ст. Основа експозиції – унікальні твори церковного мистецтва, а також сучасні іконописні зразки, створені в рамках реставраційного проєкту «Врятуймо скарби разом!»., повідомляє регіональний часопис “Яремчанський вісник”.

На трьох поверхах виставлені як старовинні твори сакрального мистецтва ХVIII-ХХ ст., так і сучасні, відтворені з оригіналів. Більшість ікон повторювали трагічну долю української церкви й культури. Тотальна заборона та нищення пам’яток залишила глибокі рани на самих полотнах, які в більшості своїй були врятовані меценатом Іваном Гавроном та художником-реставратором, завідувачем відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом, пройшовши консервацію та реставрацію в реставраційному відділі Івано-Франківського краєзнавчого музею. Важливим для країни є ініціатива повернення втрачених реліквій. Тим паче, що цей процес відбувається на рівні розуміння суспільством цінностей, які здатні творити програму музейного просвітництва всередині українських родин та генерувати культурну благочинність.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...