Мед Атлант

Здам акаунт в оренду

Віртуальний світ сьогодні активно проникає в усі сфери нашого життя. За екраном монітора ми працюємо, відпочиваємо, вчимося. А у переповненій стрічці соцмереж серед новин і різного роду постів часто натрапляємо на однотипні оголошення про підробіток в інтернеті. Всього за кілька годин у день нам обіцяють чималі суми. Робота, за словами працедавців, без вкладень, без ризиків, без порушення закону. Але чи завжди все-таки легально?

Серед безлічі повідомлень такого типу зустрічаються і оголошення про оренду акаунтів у фейсбуці. Це досить новий спосіб заробітку в мережі, але все ж натрапити на такі пропозиції можна. Що це за вид інтернет-роботи і наскільки безпечний такий спосіб заробітку, з’ясовували журналісти «МІСТА».

Виявляється, наші особисті профілі в соціальній мережі «Фейсбук» потрібні не тільки нам. Є люди, які залюбки візьмуть наш акаунт в оренду, та ще й платити за це будуть. Для чого їм це? Дядько Гугл повідомив, що акаунти напрокат беруть тіньові інтернет-маркетологи, щоб крутити рекламу у фейсбуці.

Чи знає про таку схему сама адміністрація соціальної мережі «Фейсбук», поки невідомо. Зазвичай, якщо ФБ бачить, що сторінка порушує правила та норми поведінки цієї соціальної мережі, то адміністрація блокує цю сторінку сама або ж за скаргами користувачів. Потенційні орендарі ж стверджують, що жодної інформації вони не зчитують, за особистими повідомленнями не стежать, стрічку не модерують – використовують лише рекламний кабінет користувача.

За версією людей, які орендують чужі облікові записи, а це поки що вважається єдиною офіційною версією, акаунти їм потрібні для налаштування реклами у фейсбуці. Особистому профілю має бути не менш як три місяці, він має успішно функціонувати, бути наповнений фото- та відеоконтентом, а також регулярним постингом.

Вхід на особисту сторінку користувача ці орендарі зазвичай здійснюють двома способами:

через логін та пароль. Це стандартний та найпоширеніший спосіб.

через спеціальну програму TeamViewer, яка дозволяє віддалено підключатися до комп’ютера користувача і здійснювати будь-які операції.

Далі, як правило, ці маркетологи за кожен вхід у рекламний кабінет виплачують певну суму. Хтось користується акаунтом тривалий час, хтось всього кілька місяців. Бувають випадки, коли така схема успішно працює і орендодавці задоволені таким способом підробітку, а є й випадки справжнього «кидалова».

Самих оголошень такого типу на просторах Всесвітньої павутини небагато. Але якщо постаратися, можна знати. В соціальній мережі «Фейсбук» трапляються таки вкрай рідко, а от на стандартних платформах інтернет-заробітку їх хоч греблю гати. Переважно вони написані російською мовою, однак зустрічаються і рідною, українською.

Для того, щоб дізнатися, як це працює, у фейсбуці написала оголошення, мовляв, хочу здати акаунт в оренду, підкажіть, чи безпечно це і де можна знайти орендаря. У коментарі мені одразу посипались пропозиції різних способів заробітку в інтернеті, серед них і пропозиції здати особисту сторінку в користування.

Потенційні орендарі стверджують, що жодної інформації вони не зчитують, за особистими повідомленнями не стежать, стрічку не модерують – використовують лише рекламний кабінет користувача

Деякі з дописувачів намагалися переконати мене не здавати акаунт, не ризикувати своїми особистими даними, хтось відверто насміхався. Хтось прямо писав, що це справжній лохотрон, а в той же час пропонував мені альтернативний спосіб заробітку у ФБ.

Кілька людей в коментарях писали про специфіку цієї роботи: хтось з власного досвіду, хтось – зі здогадок. Дехто навіть висловив припущення, що ці акаунти використовують для політичних маніпуляцій. Однак інформаційний аналітик Ігор Ткач стверджує, що для цього мусить бути договір і оплата з виборчого фонду. Те ж стосується і рекламних дописів у мережі. Сама оренда теоретично можлива, бо має маркетингові цілі. Прикладів оренди акаунтів в політичних цілях ми не відшукали, бо, очевидно, ніхто не зізнається в такій діяльності.

Серед коментаторів зустрілась і така собі Вікторія Чекан, яка раніше вже здавала свою сторінку в оренду, і їй платили за це 250 грн на тиждень. Розповідає, здавала акаунт три місяці і все було добре, вчасно платили, нічого підозрілого не помічала. За словами Вікторії, через три місяці користування орендарі повідомили, що більше їм акаунт не потрібен.

Жінка одразу змінила пароль від своєї сторінки і зараз активно користується профілем, забувши про цей підробіток. Точніше, не забувши – Вікторія активно шукає нових орендарів для своєї сторінки. Але чи вдасться знову не натрапити на шахраїв?

Бо ж інші коментатори розповідали про не зовсім приємні ситуації. Деяких «кидали», й не раз. Так, жінка на ім’я Олександра Карп’як розповіла, як двоє людей у різний час їй пропонували здавати акаунт в оренду. Олександра повідомила їм логін та пароль від своєї сторінки. Через тиждень після початку «роботи» жінка вже не могла сконтактувати з орендарями, бо була заблокована. Всі фотодокази та листування орендарі видаляли, тож довести Олександра нічого не могла.

Жінка одразу змінила пароль, закривши орендарям доступ до свого облікового запису. Каже, таке з нею траплялося двічі, бувало, що й зі знайомими теж працювали за схожими схемами.

Інша ситуація – на дошці оголошень ОLХ знайшла таке повідомлення:

«Можливо, ви зараз не користуєтеся своїм фейсбуком, але вели активність в акаунті раніше, тоді ми розглянемо ваш профіль.
Обов’язкові умови:

витримка – від 2 років (дата реєстрації – від 2 років назад);
активність (ви вели або ведете на сторінці звичайну активність користувача – листування, лайки, репости протягом хоча б місяця);
наповнення – плавно протягом хоча б місяця, а не за кілька днів;
країна реєстрації – Україна;
підтверджено поштою;
підтверджено по телефону, до якого у вас є доступ, або не підтверджений взагалі;
активний рекламний кабінет;

платіжні реквізити, які не використовуються вами, на ваше прізвище.

Платимо 200-300 грн за акаунт, в залежності від рівня і давності активності на акаунті та дати реєстрації.
Пишiть на пошту або телефонуйте, домовимось».

Написала Михайлові, автору оголошення, у вайбер – не домовились. Зараз чоловіку не потрібні акаунти, каже, можливо, пізніше. На моє прохання розповісти, як це працює, повідомив, що акаунти беруть в оренду інтернет-магазини для того, щоб з чужих облікових записів створювати бізнес-менеджери у ФБ. Через такі бізнес-інструменти магазини потім крутять рекламу у фейсбуці. Михайло розповідає, що орендував 4 акаунти, більше поки не треба. Стосовно випадків з «кидаловом» каже, що таке зробити можуть хіба недобросовісні покупці. Але був випадок, що «кинули» і його самого:

«Я купив акаунти і почав крутити рекламу. Наприклад, ставлю 7 доларів за добу  і ФБ дає 2000 показів. Один із тих, в кого взяв акаунт, зайшов в рекламний кабінет і встановив бюджет 300 доларів. Якщо б я вчасно цього не помітив, до ранку мені б відрахувало 1000 доларів. Після такого випадку беру акаунти лише у родичів».

Ще одна платформа, на якій оголошення про оренду акаунта – стандарт, є біржі фрілансу. Тут майже всі оголошення розміщені російською мовою. Цей випадок – не виняток:

«Аренда рекламного кабинета Facebook

Коротко об условиях:
Каждый месяц вы получаете от 1000 гривен, не делая вообще ничего.
Мы не пишем никаких сообщений от вашего имени, не общаемся с другими людьми, ничего им не предлагаем. Мы используем только возможности рекламного кабинета и платим вам за это.
Вы продолжаете пользоваться аккаунтом в обычном режиме. Никто не читает ваши сообщения, не добавляет новых друзей, не делает ничего несанкционированного. Нам не нужна активность вашего аккаунта – только рекламный кабинет.
Ваши друзья даже не заподозрят, что вы отдали свой аккаунт в аренду. Разве только вы сами захотите похвастаться легким заработком.
Зачем?
Мы занимаемся рекламой на Facebook и упираемся в ограничение на количество баннеров, которые можно размещать с одного аккаунта.
Каждый месяц вы будете получать от 1000 гривен и тратить их на что-нибудь приятное, например, на хороший кофе, загородную поездку, милые презенты для любимых людей.
1000 гривен в месяц – это 12 000 в год. Просто за то, что вы дали нам возможность больше заработать на рекламе, а мы поделились с вами будущим доходом.

Никакого дискомфорта, только выгода.

Если вы заинтересованы – пишите!»

Двоє людей у різний час їй пропонували здавати акаунт в оренду. Олександра повідомила їм логін та пароль. Після початку «роботи» жінка не могла сконтактувати з орендарями, бо була заблокована

Це оголошення було опубліковане ще в 2017 році, що доводить тривалість такого способу заробітку щонайменше в три роки. Під самим оголошенням в коментарях було багато охочих здати свій обліковий запис. Зацікавлені залишали свої контактні дані, в тому числі й посилання на сторінку у ФБ. Перейшовши за посиланням декількох людей, я виявила, що їхні сторінки були заблоковані або ж просто вибивало ERROR. Очевидно, акаунт заблокували за порушення правил фейсбуку, а оренда акаунтів цілком могла б під таке підійти. Проте один профіль таки був активний, але, поспілкувавшись з його власником, з’ясувала, що здавати свій акаунт в користування він так і не ризикнув. «Хай які б гроші платили, не хочеться ризикувати своїми персональними даними. А тоді, здається, було просто цікаво», – розповів Руслан Мамедов, власник профілю.

Приблизно через два тижні я знову перейшла за тим самим посиланням, де було розміщене оголошення про оренду особистого профілю, але здійснити таку операцію вже було неможливо – проєкт був заблокований фрілансерами за порушення правил сервісу.

Зараз переходимо до найцікавішого і повертаємося до мого оголошення у фейсбуці. Одна із коментаторів після моєї публікації про оренду профілю написала приватне повідомлення, в якому пропонувала взяти акаунт в оренду. З вигляду – бот. Розповідає про компанію, яка займається інтернет-маркетингом в Україні та орендує акаунти, які раніше не здавалися. Пропонує два варіанти співпраці, які я вже описувала вище: через програму TeamViewer або через логін та пароль. Було це приблизно так:

1) Оренда вашого акаунта через програму TeamViewer. Ми будемо узгоджувати час, коли ви зможете надати доступ до роботи. Вартість – 30 грн/вхід, відповідно за кожен вхід буде оплата. Якщо цікаво, можете запрошувати людей, за кожного платять 50 грн, так в місяць можна вийти на дохід 1000-2000 грн. Кошти нараховуватимуться на картку вашого банку.

2) Оренда вашого акаунта за логіном та паролем. У цьому випадку ви надаєте менеджеру пароль і логін та отримуєте за це гроші кожного тижня. Так ви отримуєте 100 грн в тиждень.

Перед тим, як обрати варіант, який мені підходить, прошу дівчину розповісти детальніше про саму компанію – скільки років функціонує, якими проєктами займається, відгуки… У відповідь панянка дає мені контакти менеджера – пишу на вайбер.

Діна (так звати менеджера) скидає мені той самий текст, що і її попередниця, тільки російською і з деякими уточненнями: «На данный момент у нас появилась потребность в нескольких дополнительных аккаунтах, чтобы выполнить заказ для нашего подрядчика».

Питаю, чи це легально, на що отримую ствердну відповідь. Тоді пишу, що я журналістка, готую про це статтю, прошу розповісти детальніше про суть роботи. У відповідь – ігнор.

Приблизно через пів години мені пише незнайома дівчина, у вайбері – просто Іра. Питає, чи я журналістка, на що відповідаю ствердно.

Дівчина наполегливо починає розпитувати, нащо мені це, переконувати, що є більш цікаві теми, а оренда акаунтів – така ж робота, як і усі. Далі листування набирає несподіваних обертів: Іра каже, що знає багато про це і може розповісти, але не просто так. На моє питання: «А як?» – дівчина відповідає: «Ніяк», – і оперативно чистить всю історію листування, не здогадуючись, що в процесі нашого спілкування я скрінила кожне повідомлення. Забирає також і фото зі свого облікового запису у вайбері. До речі, профіль найпершої дівчини, яка спрямувала мене до менеджера, заблоковано, листування тимчасово видалено, тому що обліковий запис відправника потребує перевірки. Так і закінчився мій «підробіток», не встигнувши розпочатись.

Оренда акаунтів не є незаконною. А от незаконне заволодіння паролем чи правом доступу – то вже інше питання

Чи суперечить такий метод заробітку закону і чи можна це назвати шахрайством (бо ж деякі користувачі успішно віддають свої акаунти на користування і непогано на цьому заробляють, а деяких просто «кидають»), «МІСТО» дізнавалося в інформаційного аналітика Ігоря Ткача.

«Я не думаю, що оренда акаунтів – це незаконно. Цілком може бути. А от незаконне заволодіння паролем чи правом доступу – то вже інше питання. Треба дивитися на кожну конкретну домовленість такої оренди і з’ясовувати, що є предметом договору. Фактично це рекламні послуги. Адже мова йде про охоплення аудиторії, що має певну довіру до власника акаунту».

Також пан Ігор повідомив, що ст. 190 ККУ визначає умови та обставини, які необхідні для кваліфікації цього злочину. І оренда акаунту тут ні до чого, бо шахрайство може бути і з такою орендою, і без неї. Істотні умови шахрайства полягають в іншому, каже Ігор Ткач.

Зазначимо, що працівники правоохоронних органів на такі випадки можуть реагувати тільки після написання відповідної заяви потерпілою особою та тоді, коли встановлено факт вчинення особою, яка отримала у користування акаунт у ФБ, неправомірних дій. А вважатися неправомірними такі дії можуть у разі, якщо це буде передбачено законодавством України. У нас не так часто здають акаунти в оренду, а якщо і здають, то за попередньою домовленістю.

Щодо оренди у правоохоронних органів звернень поки не було – лише щодо взлому акаунтів.

Автор: Вікторія Пасайлюк 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 28

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...