Мед Атлант

Автомобіль після шлюбу

Дівчатам і жінкам подобаються акуратні невеликі автомобілі, якими зручно їздити містом. Чоловікам більше до душі солідні чи спортивні авто. При з’єднанні цих протилежностей у сім’ю актуальним стає вибір сімейного автомобіля. Словосполучення «сімейний автомобіль» кожен розуміє по-своєму, бо у кожного свої пріоритети. Вибрати авто, яке б підходило під усі критерії, не так легко. Проте не всім завжди потрібний «вагон» з трьома рядами сидінь і величезним відділенням для багажу. 

При купівлі сімейного засобу пересування чи не найголовнішим критерієм є безпека, і що її більше, то краще. Подушки й ремені безпеки, окремі кріплення для дитячих крісел, новинки електроніки – вони ніколи не будуть зайвими. Безпечний автомобіль має бути надійним – краще обирати вже перевіреного виробника, який на ринку довів свої переваги.

Сімейний автомобіль має бути комфортним для всіх. Просторий диван позаду – добра річ. Важливо, щоб місця було достатньо. Пасажири на задньому сидінні не мають впиратися колінами у крісла попереду. Не буде зайвим підігрів сидінь. А ще – клімат-контроль. Ну або хоча б кондиціонер.

На роль сімейних автомобілів підходять п’ятидверні хетчбеки, седани, універсали, мінівени, кросовери й позашляховики. Кожен тип має свої переваги й не менш важливі недоліки.

Перевага седанів – високий рівень безпеки. При ударі ззаду багажник відіграє роль буфера. При зіткненні низька ймовірність того, що речі з багажника розлетяться по салоні. А ще – при відчиненій кришці багажника з салону не тікає тепло. Хоча саме через це нема можливості трансформувати салон й перевозити великогабаритний вантаж (наприклад, привезти додому новий холодильник).

Якщо ж купувати авто «для себе», то уваги заслуговує Mazda 6. Два покоління цієї моделі довели якість, третє ж вражає зовнішнім виглядом. І ціною. Яка одразу викидає автомобіль з категорії сімейних.

Серед доступних можна дивитися на Citroen C-Elysee, Peugeot 301, Chevrolet Lacetti чи Cruze… З дорожчих – Ford Mondeo, VW Passat, Kia Optima, Hyunda Sonata, Toyota Camry.

З незручностями стикаються й ті, хто купує хетчбеки. Коштують вони дешевше, ніж седани такої ж моделі. Взимку такий салон прогрівати треба довше, шумоізоляція гірша. Складені сидіння проблеми не вирішують – везти і пасажирів, і вантаж одночасно неможливо.

Якщо ви не часто їздите у далекі подорожі і сім’я не дуже велика, варто звернути увагу на Volkswagen Golf. Бензиновий 1,4-літровий турбомотор досить жвавий, а на 100 км у змішаному режимі вистачає 7 літрів палива. У салоні не дуже просторо, але на задніх сидіннях місця більше, ніж у конкурентів цього ж класу.

Інша справа – універсали. Вони важчі, ніж попередні моделі, тому дороги тримаються краще. Великий (величезний при складених кріслах) багажник і можливість трансформації салону завжди є перевагою. З недоліків – втрата тепла взимку і запахи продуктів з багажника по всьому салоні.

Якщо у вас нема багато грошей – варто звернути увагу на Renault Logan MCV. У бюджетному сегменті французи досить сильні, ходова Renault заслуговує компліментів. Серед переваг «француза» – не лише місткий багажник, а й економний двигун. А ще – поєднання якості та ціни. При бажанні можна купити дорожчу версію моделі, яка має парктроніки, круїз- і клімат-контроль. З Logan конкурує Skoda Octavia Combi. До речі, якраз Octavia Combi британський журнал визнав найкращим універсалом у 2018 році.

Деякі мінівени мають і семимісні модифікації. Стануть у пригоді для перевезення вантажу, велике скло на задній дверці збільшує огляд. Висока стеля і вертикальна посадка полегшують контроль за дітьми. Навіть якщо салон, як і в седанів, п’ятимісний, то простору у мінівенах точно більше.

Видається, що одним з найкращих автомобілів для великих сімей є Citroen C4 Grand Picasso. Мотор – економний, може бути турбодизельним або бензиновим на 1,6 л. Коли глянути на машину, то важко повірити, що всередині стільки місця. Салон доволі місткий – 7 сидінь. Підлокітники регульовані, крісла другого ряду регулюються окремо. У спинках передніх сидінь є відкидні столики. Дах панорамний, багажник – на 645 літрів. Ще більший багажник – 675 літрів – має Citroen Berlingo. Правда, у ньому лише 5 місць для сидіння, але на задньому ряді – 3 ремені безпеки і кріплення для дитячих сидінь.

Серед більш доступних, уже вживаних мінівенів можна звернути увагу на Volkswagen Sharan чи Opel Zafira. Невибагливий мотор, 7 місць і вдосталь простору в салоні тішитимуть батька великого сімейства.

До цієї ж категорії можна віднести універсали-«капотники» з високим дахом: пасажирські версії Volkswagen Caddy, Renault Dokker, Fiat Doblo і подібних «каблучків».

З незручностями стикаються ті, хто купує хетчбеки. Взимку такий салон прогрівати треба довше, шумоізоляція гірша. Складені сидіння проблеми не вирішують – везти і пасажирів, і вантаж одночасно неможливо

Кросовери й позашляховики мають вищий кліренс, а отже, й підвищену прохідність. Деякі моделі мають і третій ряд сидінь. Поїхати з сім’єю в село до родичів чи на шашлики не стане проблемою. Проте більший розхід палива, дорогі обслуговування й ремонт.

Тут можемо згадати про Suzuki SX4. Кросовер підійде для невеликих сімей. Просторий салон і збільшений дорожній просвіт сприятимуть під час подорожей, а рейлінги на даху додають вагомості екстер’єру. Може бути повнопривідний, для економних покупців є передньопривідні версії. 1,4-літровий мотор на 100 км п’є близько 8 л палива.

Недорогий позашляховик Renault Duster може стати сімейним автомобілем навіть попри те, що виглядає він чоловічим. Багажник на 400 літрів, зручний і просторий салон, повний привід – кожний з сім’ї отримує переваги. А ще – кріплення для дитячих крісел.

Тут мусимо згадати і дорогого, проте якісного шведського виробника – Volvo XC70. Шведи серйозно ставляться до безпеки, тому їхні автомобілі чи не найкраще відповідають вимогам до сімейних. Для цього в універсалі XC70 «упакували» посилений кузов, систему захисту від бокових ударів, надувні занавіски, вмонтовані дитячі сидіння. Салон – комфортний, багажник – майже 1000 літрів. Мотори доступні у різних силових модифікаціях, є і повнопривідні. Це все дозволяє їхати у тривалу сімейну подорож.

Шведи серйозно ставляться до безпеки, тому їхні автомобілі чи не найкраще відповідають вимогам до сімейних

Уваги заслуговує і Nissan Qashqai. Точніше – модель Qashqai +2. Третій ряд сидінь, 7 місць. Звісно, дорослим позаду буде тісно, але коли мова йде про дітей – вони матимуть свій власний простір.

Сімейний автомобіль – це ще одна маленька кімната, де під час поїздки дорослі розмовляють чи вирішують свої питання, діти граються або дивляться мультики, молодь – читає новини в інтернеті. Головне, аби всім було зручно й безпечно. Не робіть сліпий вибір – перед купівлею поспілкуйтеся з реальними власниками обраного авто – вони найкраще розкажуть про всі недоліки й переваги.

Автор: Микола Гурак

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 28

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...