Мед Атлант

Держбюджет-2020: яким він буде для місцевого самоврядування Прикарпаття

Сьогодні, 18 листопада, з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України в міськраді відбулася прес-конференція щодо Держбюджету на 2020 рік.

На пресконференцію завітали нардеп Зіновій Андрійович, міський голова Руслан Марцінків, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук, очільник Делятинської ОТГ Богдан Клим’юк, селищного голови Богородчан Ростислав Заремба. Проєкт Держбюджету-2020 суттєво зменшує доходи місцевого самоврядування і це при тому, що значно збільшені повноваження та сфери відповідальності територіальних громад.

Передбачений місцевим бюджетам фінансовий ресурс (субвенції, дотації) не дозволить у 2020 році органам місцевого самоврядування на належному рівні виконувати власні та делеговані повноваження, унеможливить надання жителям послуг належної якості, передусім в охороні здоров’я, освіті, соцзахисту, повідомляють в Івано-Франківському РВ АМУ.

Для органів міського самоврядування бюджет буде складним, каже Марцінків. Так, зарплатам освітянам та медикам не буде. Медична субвенція передбачена тільки на 3 місяці. Що ж до 500 постанови (йдеться про субвенцію) – кошти не розблоковані. Якщо її не профінансують – органи місцевого самоврядування самі шукатимуть кошти. А це 163 млн.

Та не все так погано. Акцизний податок з пального йтиме відтепер в міський бюджет – цю правку в законопроєкт вніс Зіновій Андрійович. Також відтермінують (до 1 січня наступного року) пайову участь.

Органам, що здійснюють управління у сфері містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду, забороняється вимагати від замовника будівництва надання будь-яких послуг, матеріальних або нематеріальних активів, у тому числі здійснення будівництва об’єктів, – йдеться в Законі.

Пайова участь – основа основ, зауважив Андрійович. А для органів – це покращення інфраструктури.

Ростислав Заремба акцентував увагу на важливості для місцевого самоврядування пайові участі та акцизного податку. Для бюджету Делятинської ОТГ втрата з акцизного податку становила б 2, 5 млн., сказав Богдан Клим’юк. До слова, Делятинська ОТГ не отримує базової дотації – не території військове містечко у власності Міноборони. Складно ситуація із медициною.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...