Мед Атлант

Медреформа-2020: для лікарів первинки поміняють систему виплат

У 2020-му базовий тариф складе 600 грн, але через зменшення коефіцієнтів сума залишиться тією ж.

Міністерство охорони здоров’я уріже тарифи для лікарень – якщо грошей у держави бракуватиме. Відомство винесло на обговорення проект порядку реалізації державних гарантій медичних послуг. У ньому прописано, як Національна служба здоров’я платитиме за медичні послуги лікарням.

Про це йдеться в авторській статті на сайті “Сьогодні

МОЗ поміняв базовий тариф і коефіцієнти для лікарів первинки. Натепер тариф становить 370 грн. Залежно від коефіцієнтів він може досягати 1480 грн – тариф за дитину до п’яти років. У 2020-му базовий тариф складе 600 грн, але через зменшення коефіцієнтів сума залишиться тією ж.

“У 2020 році розрахункова капітаційна ставка складе 600 грн, але за рахунок зміни коригувальних коефіцієнтів оплата за кожну вікову групу не змінюється. За дорослого у віці від 18 до 39 років НСЗУ буде так само, як і в 2019 році, оплачувати 370 грн, а за дитину до 5 років – 1480 грн. Це дасть можливість краще планувати витрати на поточний та наступні роки”, – пояснюється в повідомленні МОЗ.

Національна служба здоров’я платитиме за послуги, які входять до програми медичних гарантій. До програми входять первинна, спеціалізована та високоспеціалізована медицина, паліативна медична допомога, пологи, лікування дітей до 16 років і медреабілітація. Це досить великий список: від простого лікування грипу до складних операцій, наприклад, шунтування аорти.

Серед послуг є пріоритетні – за них НСЗУ платитиме за підвищеним тарифом. Це лікування інсультів і інфарктів, ендоскопічні послуги для раннього виявлення раку, мамографія, пологи і неонатологічна допомога.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...