Мед Атлант

“Залишитись – це компроміс з совістю”: франківка йде з посади заступниці Міністра охорони здоров’я

Франківка Младена Качурець написала заяву на звільнення з посади заступниці Міністра охорони здоров’я України. 

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фесбук, додавши пояснення до свого рішення та фото заяви.

Я вірю в те, що українці заслуговують на життя в країні, де медична освіта – це цінність, а не товар, де людей лікують…

Опубліковано Mladena Kachurets Понеділок, 16 грудня 2019 р.

Вона зазначила, що трохи більше трьох місяців тому я погодилась стати заступником Міністра охорони здоров’я, бо була переконана, що нове політичне керівництво міністерства, як і було задекларовано перед журналістами, прийме естафету трансформації охорони здоров’я та спільно із сильною командою держслужбовців продовжить втілювати заплановане.

Я знала і дуже чітко розуміла, що в деяких напрямках, де особливо гостро назріла необхідність кардинальних змін, ми зустрінемо спротив тих, кому всі ці 28 років (а може й більше) було комфортно в умовах існування непрозорих правил, ще радянських підходів до розподілу ресурсів держави, колективної безвідповідальності та патерналізму. Знала, що зустрінемо критику тих, хто «за зміни, тільки не в нашому колгоспі», – зазначила вона

Та додала, що знає теперішню міністерку Зоряну Скалецьку зі студентських років як викладачку і експертку з медичного права, яка також розуміє необхідність приймати часом непопулярні, але потрібні рішення, усвідомлює важливість командної роботи.

Однак вже з перших днів після призначення стало зрозуміло, що про командну роботу та формування спільної політичної позиції не йдеться, – написала Младена.

За її словами, всі спроби ініціювати налагодження такої роботи, зібратися разом з командою заступників та керівниками підрозділів МОЗ, визначити стратегічне бачення, обговорити ключові політичні рішення та курс – щоб кожен в Міністерстві розумів мету і логіку тих чи інших кроків – ігнорувалися або блокувалися.

Я як заступник Міністра не бачила та не брала участі в опрацюванні та погодженні документа, який ліг в основу Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Для більшості працівників в МОЗ ухвалений документ з визначеними цілями став несподіванкою, – додала вона.

Та відзналича, що до цього часу відсутній затверджений наказом розподіл обов’язків між заступниками:

Без розподілу обов’язків ніхто з заступників не має можливості повноцінно реалізувати свої повноваження та працювати на результат, приймати самостійні рішення і нести за них відповідальність.

У кінці достатньо довго пояснення зазначила, що  як заступник Міністра вважає неприпустимим такий незрозумілий і непрозорий процес прийняття/неприйняття рішень.

Залишатись надалі на посаді для мене з багатьох причин – це компроміс із совістю, на який я не піду, – резюмувала Младена Качурець.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...