Мед Атлант

Як зберегти зір, працюючи за комп’ютером: топ-5 порад

Ледве не кожна друга професія в сучасному світі пов’язана з проведенням великої кількості часу перед екраном комп’ютера, що створює значне навантаження на очі. Але, на щастя, існують прості правила, які допоможуть зменшити негативний вплив на зір та зберегти здоров’я.

Потурбуйтесь про якісне освітлення

Важливе значення має рівень яскравості монітору. Екран не повинен бути яскравішим, ніж освітлення довкола. Якщо ви часто працюєте в таких умовах, краще або збільшити кількість світла в кімнаті, або зменшити яскравість дисплею.

 

Яскравість монітора породжує ще одну проблему. Навіть нові та сучасні моделі з часом починають мерехтіти та стають менш яскравими. Цей процес майже непомітний для неозброєного ока, тому користувач дуже часто ні про що не здогадується, але його можна помітити через камеру смартфона. Це мерехтіння має негативний вплив: воно може викликати свербіж в очах, головний біль, запаморочення чи відчуття втоми, що шкідливо впливає на загальний стан людини. На щастя, останні кілька років виробники стали боротися з цією проблемою, випускаючи все більше моніторів з технологією Flicker-Free.

Слідкуйте за дистанцією між вами та монітором

Недостатньо просто купити монітор, який підтримує функції зменшення навантаження на зір (з матовим покриттям екрану або технологією Flicker-Free), важливо також правильно його розмістити.

Серед користувачів популярна хибна думка, що екран потрібно встановлювати максимально далеко від очей, ледве не на відстані витягнутої руки. Це було вірно за часів старих ЕЛТ-моніторів з електромагнітним випромінюванням, але не сьогодні. Сміливо розташовуйте монітор на комфортній для вас відстані, так, щоб не доводилось мружитися, вдивляючись в дрібний шрифт. Особливо це важливо для дисплеїв з високою роздільною здатністю та маленькою діагоналлю (наприклад, 24-дюймові 4K-моделі).

Відстежуйте стан своїх очей

Очі — головний показник комфорту при роботі за ПК чи ноутбуком. Якщо під час роботи ви регулярно відчуваєте певний дискомфорт (сухість в очах, свербіж, сльози), зверніться до лікаря-окуліста. Якщо патологічних відхилень немає, потрібно змінити робоче місце: пересісти ближче до вікна, підкоригувати освітлення в кімнаті, вручну налаштувати або, можливо, навіть повністю замінити монітор.

Робіть короткі та часті перерви в роботі

Лікарі вважають, що краще давати очам короткі, але часті періоди відпочинку, ніж відриватися від монітора раз на декілька годин, але при цьому відпочивати значно довший період часу. Чудовим методом організації робочого процесу є система Pomodoro. Згідно з нею, працювати потрібно відрізками по 25 хвилин з паузами по 5 хвилин, які можна присвятити, наприклад, найпростішим фізичним вправам та вправам для очей. Після кожного четвертого робочого відрізка робіть велику перерву хвилин на 15-30. Це допоможе зберегти здоров’я та продуктивність. Для комфорту та простоти використовуйте таймер.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...