Мед Атлант

Що зможуть дивитись прикарпатці після кодування супутника

Телевізійний ринок у 2020-му зміниться. Це будуть зовсім інші умови. Людина повинна сама собі сісти та порахувати, які канали вона хоче дивитись та скільки готова за це платити. Якщо вона не хоче платити – є безкоштовна ефірна цифра.

Про це в ефірі ОТБ “Галичина” розповів представник Національної ради з питань телемовлення та радіомовлення Ігор Маслов, інформує Бліц-Інфо.

Поки що на території області, як і в цілій Україні діє аналогове телебачення. Воно працюватиме до 30 червня 2020 року. Втім, на Прикарпатті працює дуже мало аналогових мовників – два в Калуші та по одному в Івано-Франківську, Надвірній, Коломиї та Снятині. Водночас загальнонаціональні канали в аналоговому ефірі немає. Їх виключили ще у вересні 2018 року.

«Фактично у кожному районі зараз люди можуть дивитись по одному місцевому каналі. Якщо говорити про Т2, то там працюють 32 канали, вони є, були та будуть безкоштовними як і у всіх європейських країнах. Все інше телебачення: кабельне, IPTV, OTT та супутникове з 20 січня переходить на платну форму, тобто, буде кодуватися супутник», – зауважує Маслов.

За його словами, наразі ведуться перемовини з усіма провайдерами нашої області щодо підключення на наступний рік та цін.

«Хочу, аби люди розуміли, що якщо буде підвищення ціни наступного року, то це пов’язане з тим, що провайдери мусять багато коштів сплатити правовласникам за розкодовування супутника», – додає представник Національної ради.

Окремо Ігор Маслов попереджає, щоб люди не думали, що розкодують канали за 100 гривень чи більше і будуть дивитися. Адже нова система кодування дуже складна і не піддається розкодуванню. Вона потребує спеціального тюнера. Його вартість 1099 гривень.

Водночас на звичайному супутнику люди зможуть дивитись приблизно 50 безкоштовних каналів. З них майже 20 каналів інформаційних. Кодування буде стосуватись виключно розважальних каналів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...