Мед Атлант

Марцінків доручив Теплокомуенерго знизити тариф на тепло за грудень

Міський голова Франківська Руслан Марцінків анонсував зниження тарифів на тепло.

Про це мер повідомив на сесії міськради 27 грудня, а також нагадав сьогодні, 10 січня.

“За моїм дорученням, франківці (фізичні особи) отримають платіжки Теплокомуненерго за грудень зі зниженим на 10% тарифом (опалення)!” – написав мер у фейсбуці.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук минулоріч повідомив, що Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє зменшити суму в платіжці за тепло до 30%. “За нашими розрахунками, платіжка за грудень може бути вже нижча на 30%. Усі відповідні інструменти ми надали місцевій владі”, – написав Гончарук.

24 грудня 2014 р. Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 1082, в якій вносяться зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення і Правил користування тепловою енергією. Олексій Гончарук зауважив, що вже звернувся до міських голів та органів місцевого самоврядування, аби вони провели відповідні перерахунки.

Це все, звичайно, добре, коли відповідні тарифи є в компетенції міської влади. Проте, встановлення тарифів ліцензіатам з постачання теплової енергії в Україні надалі залишається прерогативою Національної Комісії, що здійснює державне регулюванням в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Лише в компетенції НКРЕКП встановлювати і змінювати тарифи ліцензіатам своїми Постановами. ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» є саме таким ліцензіатом і місцева влада поки що не наділена повноваженнями щодо збільшення чи зменшення затверджених НКРЕКП тарифів на теплову енергію її виробництво, транспортування та постачання за всіма категоріями споживачів, – нагадують у “Теплокомуненерго”.

Сьогодні на підприємстві діють тарифи встановлені Постановою НКРЕКП № 1706 від 10.12.2018 р., які відкориговані в частині зростання ціни на природний газ і електроенергію, проте не враховують такі існуючі зміни: зміну вартості на теплову енергію, вироблену когенераційними установками, та установками, що працюють на альтернативних видах палива, зміну ціни на воду та водовідведення, зростання в структурі тарифу амортизаційних відрахувань, придбання матеріалів, на виконання ремонтних робіт та інших чинників.

Відбулося значне зростання екологічного податку за викиди в атмосферне повітря. У нинішньому загальному тарифі закладено 71,60 тис. грн. екологічного податку. Проте з 2019 року цей податок становить 1191,70 тис. грн. На рівні держави відбулося зростання витрат на оплату праці, проте в існуючому нині тарифі враховано розмір заробітної плати на рівні 3847 грн. Отже, існуючий тариф є економічно необгрунтований і не забезпечує відшкодування витрат при виробництві теплової енергії. Окрім того залишається діючою Постанова Кабміну щодо автоматичного розщеплення платежів абонентами ДМП «ІФТКЕ», коли вилучення 92% фінансових надходжень на рахунок «Нафтогазу України» знекровлює підприємство. Залишок коштів у 8% на розвиток не дає можливості навіть вчасно виплачувати заробітну плату працівникам, вже не говорячи про технічний і технологічний розвиток підприємства, – пояснюють у відомстві.

На сьогодні по ДМП «ІФТКЕ» діє найнижчий тариф серед аналогічних міст в Україні і становить для потреб населення на теплову енергію (одноставковий) на рівні 1218,51 грн/Гкал (без ПДВ).

Заступник міського голови Руслан Гайда під час обговорення зазначив, що без прийняття нових тарифів на 2020 рік фінансове існування підприємства буде проблематичним, дотацій з міського бюджету не вистачить. Усі складові тарифу за останні роки значно зросли.

Згідно Договору між НАК «Нафтогаз Україна» і ДМП «ІФТКЕ» вартість природного газу в листопаді 2019 р. для нашого підприємства становила – 6067,43 грн. за 1000 м3. У грудні вона дещо зменшилася – 5320,663. Тобто, зменшення вартості газу відбулося на 12,31%. Проте на січень-квітень 2020 р. НАК «Нафтогаз України» озвучив ціну, яка зростає до 6788,63 грн. за 1000 м3. Тобто, відбудеться зростання на 21,62%.

Постановою Кабміну № 1082 від 24.12.2019 р. передбачено здійснення зміни нарахування за послуги централізованого опалення, коли ціна природного газу, придбаного виконавцем послуги у відповідному місяці опалювального сезону є нижчою від ціни природного газу, що врахована у структурі тарифу на теплову енергію.

Під час обговорення 24.12.2019 р. Михайло Кобилянський – в.о. головного інженера підприємства, зауважив, що вартість газу для підприємства за останні місяці змінювалася і на найближчому засіданні НКРЕКП, яке має відбутися у січні 2020 р., буде визначено остаточні цифри тарифів на теплову енергію: її виробництво, транспортування та постачання для ДМП «ІФТКЕ».

Без цього, при старому економічно-необгрунтованому тарифі, здійснення змін по нарахуванню, як то передбачає Постанова №1082 призведе до ще більших фінансових втрат і чимдалі заганятиме підприємство до боргової ями. При таких тенденціях зменшення тарифу до 30% чи на 10%, як було задекларовано у високих кабінетах, стає економічною удавкою теплогенеруючому підприємству. Можливо, незабаром на нас чекатимуть нові Постанови, ініціативи та роз’яснення, яких нині нема, – повідомили у “Теплокомуненерго”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...